BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Suchodolska Paulina, Orkusz Agnieszka (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Otyłość - przyczyny, rodzaje, leczenie, skutki
Obesity - Causes, Types, Treatment, Effects
Źródło
Nauki Inżynierskie i Technologie / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, 2018, nr 4 (31), s. 65-79, rys., tab., bibliogr. 33 poz.
Engineering Sciences and Technologies / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Słowa kluczowe
Żywienie człowieka, Choroby cywilizacyjne
Human nutrition, Civilization diseases
Uwagi
Klasyfikacja JEL: I10
streszcz., summ.
Abstrakt
Otyłość jest aktualnie uważana za jeden z najbardziej krytycznych problemów zdrowotnych na świecie. Z każdym rokiem dotyczy on rosnącej populacji w krajach europejskich, również w Polsce. Istnieje wiele dowodów na wpływ otyłości na inne jednostki chorobowe, takie jak cukrzyca typu II, choroba niedokrwienna serca, nowotwory. Styl życia, w połączeniu z szybkim rozwojem nowych technologii, powoduje, że ludzie stają się wygodniejsi, chętniej jedzą poza domem, często wprowadzając do swojego życia diety zawierające nadmierną ilość energii. Zła dieta w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej jest głównym czynnikiem prowadzącym do nadwagi i otyłości. Celem artykułu było przedstawienie wybranych aspektów otyłości, tj. czynników na nią wpływających, jej rodzajów, metod leczenia oraz skutków.(abstrakt oryginalny)

Obesity is considered one of the most critical health problems in the present world. Every year this problem concerns the growing population in European countries as well as in Poland. There is much evidence for the effects of obesity on other disease entities such as type II diabetes, coronary heart disease, and cancer. The current lifestyle, combined with the rapid development of new technologies, makes people more comfortable, eager to eat outside, often introducing diets containing excessive amounts of energy into their lives. An inadequate diet, combined with a lack of physical activity is a significant factor leading to overweight and obesity. The work aims to present selected aspects of obesity, i.e. factors affecting obesity, its types, treatment methods and effects of obesity.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Aktywność fizyczna Polaków (2018). Komunikat z badań CBOS nr 125/2018, 2.
  2. Bąk-Sosnowska, M. (2009). Miejsce psychologa w leczeniu otyłości. Forum Medycyny Rodzinnej, 3(4), 297-303.
  3. Białkowska, M. (2011). Etiopatogeneza otyłości. Postępy Nauk Medycznych, XXIV, (9), 768.
  4. Brytek-Matera, A. i Charzyńska, E. (2009). Poznawcze i behawioralne determinanty zaburzeń odżywiania u kobiet z otyłością. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 5, (2), 45-50.
  5. Cardiovascular disability: Updating the social security listings. (2010). Washington: Committee on Social Security Cardiovascular Disability Criteria, IOM (Institute of Medicine).
  6. Chaput, J.-P., Brunet, M. i Tremblay, A. (2006). Relationship between short sleeping hours and childhood overweight/obesity: Results from the "Quebec en Forme" Project. International Journal of Obesity, (3), 1080-1085.
  7. Czerwińska, E., Walicka, M. i Marcinowska-Suchowierska, E. (2013). Otyłość - czy zawsze prosta? Postępy Nauk Medycznych, XXVI, (4), 307-310.
  8. Czupryniak, L. (2007). Beta-protekcja - patofizjologiczny element terapii cukrzycy typu 2. Diabetologia Praktyczna, 8, B11. Eurostat. (b.d.). Pobrano 17 stycznia 2020 z https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table& init=1&plugin=1&language
  9. Hasiec, A., Szumowski, Ł. i Walczak, F. (2012). Obturacyjny bezdech - senny zabójca. Forum Medycyny Rodzinnej, 6(3), 103-114.
  10. Jarosz, M. (red.). (2017). Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia.
  11. Jarosz, M., Wolnicka, K. i Kłosowska, J. (2011). Czynniki środowiskowe związane z występowaniem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży. Postępy Nauk Medycznych, XXIV, (9), 770-777.
  12. Jaworski, P., Binda, A. i Tarnowski, W. (2015). Wpływ otyłości na rozwój choroby nowotworowej. Postępy Nauk Medycznych, XXVIII, (9), 673-676.
  13. Juruć, A. i Bogdański, P. (2010). Otyłość i co dalej? O psychologicznych konsekwencjach nadmiernej masy ciała. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 1(4), 210-219.
  14. Juruć, A. i Bogdański, P. (2011). Osobowość w rozmiarze XXL. Psychologiczne czynniki ryzyka otyłości. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2(1), 34.
  15. Kłósek, P. (2016). Zależności między stresem psychologicznym a powstawaniem otyłości. Forum Medycyny Rodzinnej, 10(3), 145-152.
  16. Mazur, A., Szymanik, I., Matusik, P. i Małecka-Tendera, E. (2006). Rola reklam i mediów w powstawaniu otyłości u dzieci i młodzieży. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 2(1), 18-21.
  17. Mixit. (b.d.). Pobrano 15 stycznia 2020 z https://www.mixit.pl/press/zyjewrownowadze Morawska, E., Kulczycka, K., Stychno, E., Grochowski, L. i Kosicka, B. (2015). Czynniki motywujące osoby otyłe w procesie odchudzania. Probl Hig Epidemiol, 96(1), 293-297.
  18. Ogińska-Bulik, N. (2004). Psychologia nadmiernego jedzenia. Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
  19. Ogińska-Bulik, N. (2007). Pułapki jedzenia. Style i Charaktery, (2), 14-16.
  20. Paśnik, K. i Kostewicz, W. (2006). Laparoskopowe leczenie otyłości. Postępy Nauk Medycznych, (1), 27-35.
  21. Pietrzykowska, E. i Wierusz-Wysocka, B. (2008). Psychologiczne aspekty nadwagi, otyłości i odchudzania się. Pol. Merk. Lek., XXIV, (143), 472-476.
  22. Plewa, M. i Markiewicz, A. (2006). Aktywność fizyczna w profilaktyce i leczeniu otyłości. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 2(1), 30-37.
  23. Przybylska, D., Kurowska, M. i Przybylski, P. (2012). Otyłość i nadwaga w populacji rozwojowej. Hygeia Public Health, 47(1), 28-35.
  24. Sachs, J., Schmidt-Traub, G., Kroll, C., Lafortune, G. i Fuller, G. (2019). Sustainable development report. New York. Pobrano z https://www.sdgindex.org/reports/sustainable-development-report-2019
  25. Sattar, N. i Lean, M. (2009). ABC of obesity. Oxford: Blackwell Publishing Ltd.
  26. Szymocha, M., Bryła, M. i Maniecka-Bryła, I. (2009). Epidemia otyłości w XXI wieku. Zdr. Publ., 119(2), 207-212.
  27. Świderska, M. (2012). Rodzinne i genetyczne uwarunkowania otyłości. Pedagogika Rodziny, 2(1), 101-111.
  28. Tsigos, C., Hainer, V., Basdevant, A., Finer, N., Fried, M., Mathus-Vliegen, E., Micic, D., Maximo Maislos, M., Roman, G., Schutz, Y., Toplak, H. i Zahorska-Markiewicz, B. (2009). Postępowanie w otyłości dorosłych: europejskie wytyczne dla praktyki klinicznej. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 5(3), 87-98.
  29. Waksmańska, W. i Stolpa, B. (2018). Analiza wskaźnika BMI wybranej grupy dzieci w wieku 4 i 6 lat zamieszkałych na terenie miasta Cieszyn. Piel. Zdr. Publ., 8(2), 105-109.
  30. WHO. (b.d). Pobrano 17 stycznia 2020 z https://www.who.int/gho/en/
  31. WHO. (1999). Obesity: Preventing and managing the global epidemic (Technical report series no. 894). Geneva: WHO Consultation on Obesity
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2080-5985
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/nit.2018.4.04
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu