BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Florek Joanna (Poznan University of Life Sciences, Poland), Czerwińska-Kayzer Dorota (Poznan University of Life Sciences, Poland)
Tytuł
Polish Protein Security as Perceived by Feed Market Participants
Bezpieczeństwo białkowe Polski w opinii uczestników rynku pasz
Źródło
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2022, T. 24, z. 1, s. 67-81, rys., tab., bibliogr. 38 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Słowa kluczowe
Bezpieczeństwo żywnościowe, Gospodarstwa rolne, Produkcja roślinna
Food security, Arable farm, Crop production
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q13
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest przedstawienie postrzegania bezpieczeństwa białkowego przez uczestników rynku paszowego w Polsce oraz wskazanie czynników determinujących jego rozwój. W ostatnich latach bezpieczeństwo żywnościowe stało się tematem o szczególnym znaczeniu dla krajów europejskich, w tym Polski. Coraz większa liczba ludności na świecie powoduje wzrost zapotrzebowania na białko zwierzęce, którego produkcja wymaga przede wszystkim zapewnienia płynnych dostaw białka roślinnego do produkcji pasz. W Polsce, podobnie jak i w innych krajach UE, popyt na białko paszowe od wielu lat jest znacznie większy niż rodzima produkcja surowców pasz białkowych. Doświadczenia pandemii COVID-19 spowodowały wiele zagrożeń związanych z utrzymaniem łańcucha dostaw i wyraźnie wskazują na potrzebę większej samowystarczalności w zakresie białka paszowego. Z przeprowadzonych badań wynika, że brak integracji pionowej i porozumienia między podmiotami to jedne z głównych problemów funkcjonowania rynku rodzimych roślin białkowych. Rozwiązaniem problemu może być stworzenie platformy internetowej pełniącej funkcję animatora rynku.(abstrakt oryginalny)

This article aims to present the perception of protein safety by feed market participants in Poland and indicate the factors determining its development. In recent years, food security has become a subject of particular importance for European countries, including Poland. The growing number of the global population is causing an increase in the demand for animal protein, the production of which primarily requires a liquid supply of vegetable protein for feed production. In Poland, as in other EU countries, the demand for feed protein has, for many years, been much higher than the domestic production of protein feed raw materials. The COVID-19 pandemic has created many risks associated with maintaining the supply chain and clearly points to the need for greater self-sufficiency in feed protein. The research shows that a lack of vertical integration and agreement among players is one of the major problems in the functioning of the indigenous protein crop market. A solution could be to create an online platform that acts as a market maker.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. lexandratos Nikos, Jelle Bruinsma. 2012. World Agriculture towards 2030/2050 (Światowe rolnictwo do 2030/2050). Rome: FAO.
  2. Badora Barbara. 2013. Polacy o żywieniu, żywności i GMO (Poles on nutrition, food and GMOs). Warszawa: Centrum Badania Opinii Publicznej (Public Opinion Research Center), https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2013/K_002_13.PDF, access: 14.10. 2021.
  3. Biesek Jakub, Joanna Kuźniacka, Mirosław Banaszak, Sebastian Kaczmarek, Marek Adamski, Andrzej Rutkowski, Anna Zmudzińska, Katarzyna Perz, Marcin Hejdysz. 2020. Growth performance and carcass quality in broiler chickens fed on legume seeds and rapeseed meal. Animals 10 (5): 846. DOI: 10.3390/ani10050846.
  4. Bojarszczuk Jolanta, Janusz Podleśny. 2016. Aspekty ekonomiczne uprawy mieszanki strączkowo-zbożowej w porównaniu do czystego siewu łubinu wąskolistnego i jęczmienia jarego (Legume-cereal mixture in comparison to pure sowing of blue lupine and spring barley). Annals PAAAE XVIII (3): 23-28.
  5. Buko Jacek, Jarosław Duda, Adam Makowski. 2021. Food production security in times of a long-term energy shortage crisis: the example of Poland. Energies 14 (16): 4725. DOI: 10.3390/en14164725.
  6. Crépon Katell, Marta Busquet, Lukáś Cechura, Bruce Cottrill, Jan Hucko, Mónica Móntes, Frederic Pressenda. 2008. European animal production and self-sufficiency in plant proteins. Grain legumes 50: 12-14.
  7. De Boer Joop, Harry Aiking. 2011. On the merits of plant-based proteins for global food security: Marrying macro and micro perspectives. Ecological Economics 70 (7): 1259-1265. DOI: 10.1016/j.ecolecon.2011.03.001.
  8. Dorszewski Piotr. 2020. Krajowe źródła białka w żywieniu zwierząt - czy to możliwe. [W] Technologie produkcji rolniczej (National sources of protein in animal nutrition - is it possible? [In] Agricultural production technologies. Minikowo: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, https://technologia.kpodr.pl/index.php/2020/04/17/krajowe-zrodla-bialka-w-zywieniu-inwentarza-czy-to-mozliwe/, accessed: 10.08.2020.
  9. Dzwonkowski Wiesław, Magdalena Renata Bodył. 2014. Zmiany zapotrzebowania na białko paszowe w kontekście rozwoju produkcji zwierzęcej i sytuacji na światowym rynku surowców wysokobiałkowych (Changes in demand for protein feed in the context of the development of animal production and the situation on the world market for raw materials of high protein). Problemy Rolnictwa Światowego 14 (29): 5-15.
  10. Faisal Mahmood, Hatem Belhouchette, Wajid Nasim Jatoi, Tanvir Shahzad, Sameera Hussain, Olivier Therond, Shah Fahad, Syeda Refat Sultana, Jacques Wery. 2017. Economic and environmental impacts of introducing grain legumes in farming systems of Midi-Pyrenees region (France): a simulation approach. International Journal of Plant Production, Gorgan University of Agricultural Sciences 11 (1): 65-87. DOI: 10.22069/ijpp.2017.3310.
  11. Faligowska Agnieszka, Katarzyna Panasiewicz, Grażyna Szymańska, Jerzy Szukała, Wiesław Koziara, Henryk Święcicki. 2016. Produkcyjne i ekonomiczne efekty uprawy niektórych roślin strączkowych w warunkach bezorkowej uprawy roli (Productivity and economic effects of no-ploughing soil tillage system of different legume species). Fragmenta Agronomica 33 (3): 18-26.
  12. FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). 2009. How to feed the world in 2050. Rome: FAO.
  13. Firlej Krzysztof. 2008. Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty (The development of the food industry in the agribusiness sector and its determinants). Kraków: Wydawnictwo UE w Krakowie.
  14. Flachowsky Gerhard, Ulrich Meyer. 2015. Challenges for plant breeders from the view of animal nutrition. Agriculture 5 (4): 1252-1276. DOI: 10.3390/agriculture5041252.
  15. Florek Joanna, Dorota Czerwińska-Kayzer. 2019. Biological benefits from growing legume crops in the context of protecting production factors. Annals PAAAE XXI (2): 49-58. DOI: 10.5604/01.3001.0013.2157.
  16. Florek Joanna, Dorota Czerwińska-Kayzer. 2018. Uwarunkowania rozwoju rynku rodzimych roślin strączkowych w Polsce (Determinants of the market development of native legumes in Poland). Annals PAAAE XX (5): 55-61. DOI: 10.5604/01.3001.0012.6680.
  17. Flores Fernando, Salvador Nadal, Ignacio Solis, Johana Winkler, Olaf Sass, Frederick L. Stoddard, Wolfgang Link, Blandine Raffiot, Frederick Muel, Diego Rubiales. 2012. Faba bean adaptation to autumn sowing under European climates. Agronomy for Sustainable Development 32: 727-734. DOI: 10.1007/s13593-012-0082.
  18. Grela Eugeniusz R. 2020. Alternatywne dla soi pasze białkowe w żywieniu świń i drobiu (Feed alternative to soybean protein in pigs and poultry nutrition). Życie Weterynaryjne 95 (8): 480-486.
  19. Grela Eugeniusz R., Anna Czech. 2019. Pasze alternatywne w odniesieniu do soi genetycznie modyfikowanej w żywieniu zwierząt (Forages alternative to genetically modified soybean in animal feeding). Wiadomiości Zootechniczne 2: 66-77.
  20. GUS (Central Statistical Office - CSO). 2021. Rocznik statystyczny rolnictwa 2020 (Statistical Yearbook of Agriculture 2020). Warszawa: Wydawnictwo GUS.
  21. Hanczakowska Ewa, Małgorzata Świątkiewicz. 2014. Legume seeds and rapeseed press cake as replacers of soybean meal in feed for fattening pigs. Annals of Animal Science 14 (4): 921-934. DOI: 10.2478/aoas-2014-0068.
  22. IERiGŻ-PIB (Instytut Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Institute of Agricultural and Food Economics - National Research Institute (IAFE-NRI)). 2021. Rynek pasz: stan i perspektywy. No. 43 (Feed market. Status and prospects. No. 43). Warszawa: Institute of Agricultural and Food Economics - National Research Institute (IAFE-NRI).
  23. Jeroch Heinz, Antoni Lipiec, Hansjörg Abel, Jürgen Zentek, Eugeniusz R. Grela, Gerhard Bellof. 2016. Körnerleguminosen als futter und nahrungsmittel (Grain legumes for feed and food). DLG-Verlag, Frankfurt am Main, Germany.
  24. Jerzak Michał, Dorota Czerwińska-Kayzer, Joanna Florek, Magdalena Śmiglak-Krajewska. 2012. Determinanty produkcji roślin strączkowych jako alternatywnego źródła białka - w ramach nowego obszaru polityki rolnej w Polsce (Determinants for the production of legumes as an alternative source of protein in the new area of agricultural policy within Poland). Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 99 (1): 113-120.
  25. Jerzak Michał, Dorota Czerwińska-Kayzer, Joanna Florek, Magdalena Śmiglak-Krajewska. 2020. Ekonomiczne determinanty rozwoju produkcji i wykorzystania rodzimych roślin białkowych na cele paszowe (Economic determinants of development of production and use of native protein plants for fodder purposes). Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  26. Jerzak Michał, Magdalena Śmiglak-Krajewska. 2020. Globalization of the market for vegetable protein feed and its impact on sustainable agricultural development and food security in EU countries illustrated by the example of Poland. Sustainability 12: 888. DOI: 10.3390/su12030888.
  27. Księżak Jerzy, Janina Ufnowska, Eugeniusz Mieloch. 2000. Ocena plonowania, efektywności ekonomicznej i żywieniowej mieszanek grochu ze zbożami jarymi (Assessment of yielding, economic and nutritional effectiveness of mixtures of peas with spring cereals). Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu. Rolnictwo 58: 49-58.
  28. Kuźniacka Joanna, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak, Andrzej Rutkowski, Sebastian Kaczmarek, Marek Adamski, Marcin Hejdysz. 2020. Effect of dietary protein sources substituting soybean meal on growth performance and meat quality in ducks. Animals 10 (1): 133. DOI:10.3390/ani10010133.
  29. Magrini Marie Benoit, Marc Anton, Célia Cholez, Guenaelle Corre-Hellou, Gérard Duc, Marie-Hélène Jeuffroy, Jean-Marc Meynard, Elise Pelzer, Anne-Sophie Voisin, Stéphane Walrand. 2016. Why are grain-legumes rarely present in cropping systems despite their environmental and nutritional benefits? Analysing lock-in in the French agrifood system. Ecological Economics 126 (C): 152-162. DOI: 10.1016/j.ecolecon.2016.03.024.
  30. Milczarek Anna, Maria Osek. 2019. Effectiveness evaluation of use of various protein feeds for broiler chicken feeding. Annals of Animal Science 19 (4): 1063-1081. DOI: 10.2478/aoas-2019-0056.
  31. Nicolas Martin. 2014. What is the way forward for protein supply? The European perspective. OCL 21 (4): D403. DOI: 10.1051/ocl/2014015.
  32. Niwińska Barbara, Kamil Witaszek, Gniewko Niedbała, Krzysztof Pilarski. 2020. Seeds of n-GM soybean varieties cultivated in Poland and their processing products as high-protein feeds in cattle nutrition. Agriculture 10 (5): 174. DOI: 10.3390/agriculture10050174.
  33. Panasiewicz Katarzyna, Alicja Niewiadomska. 2020. Strączkowe w płodozmianie to podstawa (Legumes in crop rotation are the basis). Agro Profil 20 (7): 24-27.
  34. Peltonen-Sainio Pirjo, Jarrko K. Niemi. 2012. Protein crop production at the northern margin of farming: to boost or not to boost. Agricultural and Food Science 21 (4): 370-383. DOI: 10.23986/afsci.6334.
  35. Rutkowski Andrzej, Jan Jankowski. 2011. Białkowe bezpieczeństwo kraju, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia zwierząt monogastrycznych w gospodarstwach agroturystycznych i tradycyjnych. Przegląd Hodowlany 9: 9-11.
  36. Świątkiewicz Małgorzata, Jerzy Księżak, Ewa Hanczakowska. 2018. The effect of feeding native faba bean seeds (Vicia faba L.) to sows and supplemented with enzymes to piglets and growing pigs. Annals of Animal Science 18 (4): 1007-1027. DOI: 10.2478/aoas-2018-0039.
  37. Święcicki Wojciech, Jerzy Szukała, Wojciech Mikulski, Michał Jerzak. 2007. Możliwość zastąpienia białka śruty sojowej krajowymi surowcami (Possibilities to replace the soybean cake with domestic raw materials). Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 522: 515-521.
  38. Wang Dong, Shengming Yang, Fang Tang, Hongyan Zhu. 2012. Symbiosis specificity in the legume - rhizobial mutualizm. Celluar Microbiology 14: 334-342. DOI: 10.1111/j.1462-5822.2011.01736.x.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0015.7066
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu