BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Łaba Sylwia (Institute of Environmental Protection - National Research Institute, Poland), Łaba Robert (Institute of Environmental Protection - National Research Institute, Poland), Szczepański Krystian (Institute of Environmental Protection - National Research Institute, Poland), Kamińska-Dwórznicka Anna (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland)
Tytuł
Level of Food Losses and Waste in Primary Production in Poland
Poziom strat i odpadów żywności w produkcji podstawowej w Polsce
Źródło
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2022, T. 24, z. 1, s. 161-179, rys., tab., bibliogr. 21 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Słowa kluczowe
Produkcja żywności, Odpady, Żywność, Wyniki badań
Food production, Wastes, Food, Research results
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q56, P53, O13, P18
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem opracowania jest przedstawienie wyników badań przeprowadzonych w Polsce w 2019 roku, dotyczących strat żywności oraz oszacowanie ilości odpadów żywności na etapie produkcji podstawowej (rolniczej) w Polsce w latach 2017-2018. Wskazano także różnice między stratami i odpadami żywności na podstawie aktualnych definicji oraz regulacji prawnych obowiązujących w Polsce i w Unii Europejskiej. Badania strat żywności w produkcji podstawowej przeprowadzono w całej Polsce na reprezentatywnej próbie 1378 respondentów z sześciu sektorów, z wykorzystaniem kwestionariuszy ankiety metodą PAPI (Paper & Pen Personal Interview). Masę odpadów żywności oszacowano na podstawie wyników strat i marnotrawstwa żywności z uwzględnieniem sposobów zagospodarowania, wyłączając przeznaczenie na cele konsumpcyjne lub na pasze dla zwierząt. Z przeprowadzonych badań wynika, że w produkcji podstawowej (rolniczej) kierunki zagospodarowania strat żywności są różne i w dużej mierze zależą od sektora, czyli rodzaju wytwarzanego surowca, przyczyn, które te straty powodują oraz etapu, na którym powstają. Straty żywności powstałe w produkcji rolniczej stanowią 15% strat żywności ogółem w Polsce, tj. 749,48 tys. ton rocznie, natomiast odpady żywności oszacowane są na poziomie 507,94 tys. ton rocznie. Odpowiednie zagospodarowanie strat, zgodnie z hierarchią postępowania z odpadami, minimalizuje ilość odpadów, zmniejszając w efekcie negatywny wpływ na środowisko.(abstrakt oryginalny)

The aim of the present paper is to show the results of the studies of food losses, as conducted in Poland in 2019, and to estimate the amount of food waste at a level of primary (agricultural) production in Poland during the years 2017-2018. Also, the differences between the food losses and food waste, based upon current definitions and legal regulations obligatory in Poland and the European Union, were indicated. The studies of food losses in primary production were carried out in the whole of Poland on a representative sample of 1,378 respondents from six sectors of the economy, with the utilization of a survey-questionnaire, using the PAPI (Paper& Pen Personal Interview) method. The mass of food waste was estimated on the grounds of the results of food losses and wastage, considering methods of management, excluding the destination for consumption purposes or animal feeds. From the conducted studies, it follows that the directions of management of food losses in primary (agricultural) production are different and are greatly dependent on the sector, i.e., the type of managed raw material, the causes of the resulting losses and the stage of production where the mentioned losses are generated. Food losses in agricultural production constitute 15% of total food losses in Poland, i.e., 749.48 thousand tonnes annually, whereas food waste is estimated at a level of 507.94 thousand tonnes per year. The appropriate management of losses in accordance with the hierarchy of proceeding with waste reduces the quantity of waste, decreasing, in effect, its negative impact on the environment.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bagherzadeh Morvarid, Mitsuhiro Inamura, Hyunchul Jeong, 2014. Food waste along the food chain. OECD Food. Agriculture and Fisheries Papers, 71. OECD Publishing.
  2. Borowski Marek. 2018. Przeciwdziałanie marnowaniu żywności to wspólna odpowiedzialność. [W] 17 wyzwań dla Polski - 17 odpowiedzi. Co firmy w Polsce mogą zrobić dla realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju? (Avoiding food waste is a shared responsibility. [In] 17 challenges for Poland - 17 answers. What companies in Poland can do to achieve the Sustainable Development Goals?). Warszawa: Forum Odpowiedzialnego Biznesu.
  3. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie odpadów oraz uchylająca niektóre dyrektywy (Directive 2008/98/EC of the European Parliament and of the Council of 19 November 2008 on waste and repealing certain directives). Journal of Laws EU, 22.11.2008, L 312/3.
  4. EC (European Commission). 2019. Decyzja Delegowana Komisji (UE) z dnia 03.05.2019 r. C(2019)3211 final uzupełniająca Dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE w odniesieniu do wspólnej metody i minimalnych wymagań jakościowych dla jednolitego pomiaru poziomów odpadów żywności (Commission Delegated Decision (EU) of 03/05/2019 C (2019) 3211 supplementing Directive 2008/98/EC of the European Parliament and of the Council as regards a common methodology and minimum quality requirements for the uniform measurement of levels of food waste).
  5. ETO (Europejski Trybunał Obrachunkowy - European Court of Auditors). 2016. Zwalczanie marnotrawienia żywności - szansa dla UE na poprawę efektywności gospodarowania zasobami w łańcuchu dostaw żywności. Sprawozdanie specjalne 34 (European Court of Auditors. 2016. Combating food waste - an opportunity for the EU to improve the resource efficiency of the food supply chain. Special Report 34. Luksemburg: European Court of Auditors.
  6. FAO. 2011. Global food losses and food waste - extent, causes and prevention. Rome.
  7. FLW (Food Loss and Waste) Protocol. 2016. Food Loss and Waste accounting and reporting standard, https://flwprotocol.org/wp-content/uploads/2017/05/FLW_Standard_final_2016.pdf.
  8. FUSIONS. 2014. Definitional framework for food waste. Reducing food waste through social innovation. European Commission, https://www.eu-fusions.org/phocadownload/Publications/FUSIONS%20Definitional%20Framework%20for%20Food%20Waste%202014.pdf, access 21.12.2021.
  9. FUSIONS. 2016a. Estimates of European food waste levels. Reducing food waste through social innovation. European Commission http://www.eu-fusions.org/phocadownload/Publications/Estimates%20of%20European%20food%20waste%20levels.pdf, access: 21.12.2021.
  10. FUSIONS. 2016b. Recommendations and guidelines for a common European food waste policy framework. Manual - Food use for social innovation by optimising waste prevention strategies, http://www.eu-fusions.org/index.php/about-food-waste/280-food-waste-definition, access: 21.12.2021.
  11. GUS (Central Statistical Office). 2020. Rocznik Statystyczny Rolnictwa (Statistical Yearbook of Agriculture). Warszawa: GUS.
  12. HLPE. 2014. Report 8. Food losses and waste in the context of sustainable food systems. A report by the high-level panel of experts of food security and nutrition. Report by the High-Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Rome, https://www.fao.org/3/i3901e/i3901e.pdf, access: 21.12.2021.
  13. Janiszewska Dorota, Luiza Ossowska. 2017. Wybrane aspekty oddziaływania rolnictwa na środowisko w państwach Unii Europejskiej (The impact of agriculture on the environment in EU countries - selected aspects). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 17 (1): 73-83.
  14. KOWR (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa - National Center for Agriculture Support). 2021. Strategia racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności - dokument projektowy (Strategy for rationalizing losses and reducing food waste - project document), Warszawa: National Center for Agriculture Support.
  15. Kwasek Mariola (ed.), Marek Borowski, Maria Kowalewska, Agnieszka Obiedzińska. 2016. Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (37). Analiza start i marnotrawstwa żywności na świecie i w Polsce. [W Monografie Programu Wieloletniego nr 44 (From research on socially sustainable agriculture (37). Analysis of food losses and wastage in the world and in Poland. [In] Monographs of the Multiannual Program No. 44). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  16. Kwasek Mariola, Sylwia Łaba. 2020. Straty i marnotrawstwo żywności w produkcji podstawowej (rolnictwie) w Polsce. [W] Straty i marnotrawstwo żywności w Polsce. Skala i przyczyny problemu (Loss and food waste in primary production (agriculture) in Poland. [In] Losses and food waste in Poland. The scale and causes of the problem), ed. S. Łaba, 23-52. Warszawa: Wydawnictwo IOŚ-PIB.
  17. Łaba Sylwia, Beata Bilska, Marzena Tomaszewska, Robert Łaba, Krystian Szczepański, Agnieszka Tul-Krzyszczuk, Małgorzta Kosicka-Gębska, Danuta Kołożyn-Krajewska. 2020. Próba oszacowania strat i marnotrawstwa żywności w Polsce (An attempt to estimate food loss and waste in Poland). Przemysł Spożywczy 74 (11): 10-18.
  18. Parfitt Julian, Mark Barthel, Sarah Macnaughton. 2010. Food waste within food supply chains: quantification and potential for change to 2050. Philosophical Transactions of the Royal Society Biological Sciences 365: 3065-3081. DOI: 10.1098/rstb.2010.0126.
  19. PK UNESCO (Polski Komitet ds. UNESCO - Polish Committee for UNESCO) 2021. Cele zrównoważonego rozwoju i towarzyszące im zadania (Sustainable Development Goals and accompanying tasks), https://www.unesco.pl/unesco/cele-i-zadania-zrownowazonego-rozwoju/, access: 12.12.2021.
  20. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety). Official Journal L 31, 01.02.2002.
  21. UNEP. 2021. United Nations Environment Programme (2021). UNEP Food waste index report 2021. Nairobi, https://www.unep.org/resources/report/unep-food-waste-index-report-2021, access: 02.09.2021.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0015.7995
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu