BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Matysik-Pejas Renata (University of Agriculture in Cracow, Poland)
Tytuł
Social and Environmental Benefits Related to Local Food Systems in the Assessment of Farmers Keeping Native Breed Animals
Korzyści społeczne i środowiskowe Związane z lokalnymi systemami żywnościowymi w ocenie rolników utrzymujących zwierzęta ras rodzimych
Źródło
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2022, T. 24, z. 1, s. 180-193, rys., tab., bibliogr. 28 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Słowa kluczowe
Gospodarstwa rolne, Żywność, Rolnictwo, Zwierzęta gospodarcze
Arable farm, Food, Agriculture, Livestock
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q01, Q13, Q18
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem opracowania jest przedstawienie opinii rolników utrzymujących rodzime rasy zwierząt na temat wybranych społecznych i środowiskowych korzyści związanych z funkcjonowaniem lokalnych systemów żywnościowych. Lokalne systemy żywnościowe zaliczane są do tzw. alternatywnych systemów żywnościowych, które znacznie różnią się od systemów konwencjonalnych. Ich szczególną cechą jest to, że produkcja, przetwarzanie żywności, obrót tą żywnością i jej spożycie występują na stosunkowo niewielkim obszarze geograficznym. Powoduje to, że systemy te tworzą pewien układ wzajemnie powiązanych procesów, łączących producentów z konsumentami, a także z lokalnym społeczeństwem, środowiskiem i gospodarką. Do pozyskania informacji wykorzystano metodę wywiadu bezpośredniego. W badaniu wzięło udział 144 rolników dobranych w sposób celowy. Zasięg terytorialny badań obejmował trzy województwa Polski południowo-wschodniej. Rejonizacja badań wynikała ze specyfiki rolnictwa tych województw, sprzyjającej utrzymywaniu zwierząt gospodarskich ras rodzimych. Stwierdzono, że w obszarze korzyści społecznych najwyższą akceptację uzyskano dla stwierdzenia, że lokalne systemy żywnościowe pozwalają na identyfikowalność produktów z obszarem ich pochodzenia. Hierarchia ocen dla przedstawionych obszarów korzyści środowiskowych wskazuje, że rolnicy są najbardziej przychylni stwierdzeniu, że lokalne systemy żywnościowe mogą przyczynić się do zachowania różnorodności biologicznej i rozwoju ras rodzimych zwierząt.(abstrakt oryginalny)

The aim of this study is to present the opinion of farmers keeping native breeds of animals regarding selected social and environmental benefits associated with the functioning of local food systems. Local food systems are classified as so-called alternative food systems, which differ significantly from conventional systems. Their special feature is that the production, processing, trading and consumption of food occur in a relatively small geographical area. As a result, these systems create a certain set of interrelated processes linking producers with consumers, as well as with the local society, the environment and the economy. The method of direct interview was used to obtain information. The study involved 144 farmers selected in a purposeful manner. The territorial range of the research included three voivodships of south-eastern Poland. The regionalization of the study was due to the specificity of agriculture in these areas, favoring keeping the livestock of native breeds. It was found that in the area of social benefits, the highest acceptance was for the statement that local food systems allow for the traceability of products with the area of their origin. The hierarchy of assessments for the presented areas of environmental benefits indicates that the hierarchy of assessments for the presented areas of environmental benefits indicates that farmers are most supportive of the statement that local food systems can contribute to the conservation of biodiversity and the development of native animal breeds.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Barłowska Joanna. 2011. Znaczenie lokalnych ras zwierząt w produkcji żywności tradycyjnej oraz przekazie tradycji i kultury regionu (The significance of native animal breeds in the production of traditional food and the transmission of tradition and culture of the region). Przegląd Hodowlany 9 (79): 4-8.
  2. Bedla Dawid, Adam Bogusz, Magdalena Borzęcka, Krzysztof Chmielowski et al. 2020. Biogospodarka. Wybrane aspekty (Bioeconomy. Selected aspects), eds. Małgorzata Pink, Magdalena Wojanarowska. Warszawa: Difin.
  3. Carbone Anna. 2018. Foods and places: comparing different supply chains. Agriculture 8 (1): 1-12. DOI: 10.3390/agriculture8010006.
  4. Community-wealth.org. 2022. Overview. Local Food Systems, https://community-wealth.org/strategies/panel/urban-ag/index.html, access: 10.01.2022.
  5. EC (European Commission). 2011. Information and notices. Official Journal of the European Union 54: C 104/01. DOI: 10.3000/17252423.C_2011.104.eng.
  6. EC (European Commission. 2019. "Od pola do stołu" ("Farm to fork"), https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/attachment/860605/Farm_to_fork_en.pdf.pdf, access: 10.02.2022.
  7. Enthoven Laura, Goedele Van den Broeck. 2021. Local food systems: Reviewing two decades of research. Agricultural Systems 193: 103226. DOI: 10.1016/j.agsy.2021.103226.
  8. Florek Mariusz, Zygmunt Litwińczuk, Piotr Domaradzki, Witold Chabuz, Paweł Żółkiewski, Przemysław Jankowski. 2017. Rodzime rasy bydła podstawą produktów regionalnych z wołowiny (Regional products from beef of native cattle breeds). Wiadomości Zootechniczne LV (5): 123-133.
  9. Gale Fred. 1997. Direct farm marketing as a rural development Tool. Rural Development Perspectives 12 (2): 19-25.
  10. Galli Francesca, Gianluca Brunori (eds.). 2013. Short food supply chains as drivers of sustainable development. Evidence document. Document developed in the framework of the FP7 project FOODLINKS (GA No. 265287). Laboratorio di studi rurali Sismondi.
  11. Gołębiewski Jarosław. 2019. Systemy żywnościowe w warunkach gospodarki cyrkularnej. Studium porównawcze krajów Unii Europejskiej (Food systems in the conditions of circular economy. Comparative study of the European Union countries). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  12. Hoffman Irene. 2010. Livestock biodiversity. Scientific and Technical Review 29: 73-86.
  13. Hoffman Irene. 2011. Livestock biodiversity and sustainability. Livestock Science 139 (1-2): 69-79.
  14. Hunt Alan R. 2007. Consumer interactions and influences on farmers' market vendors. Agriculture and Food Systems 22: 54-66. DOI: 10.1017/S1742170507001597.
  15. Jaroszewska Joanna, Konrad Prandecki. 2016. Znaczenie "zazielenienia" w zapewnieniu różnorodności biologicznej (The importance of "greening" in ensuring biological diversity). Problemy Rolnictwa Światowego 16 (3): 110-120.
  16. Klekotko Marta, Krzysztof Gerlach. 2020. Miejsce, lokalność, globalizacja. Przyczynek do problematyki socjologii wsi (i nie tylko) w społeczeństwie ponowoczesnym. [W] Obszary wiejskie w Polsce. Różnorodność i procesy różnicowania (Place, locality, globalization. Contribution to the issues of rural sociology (and not only) in modern society. [In] Rural areas in Poland. Diversity and differentiation processes), eds. Hanna Podedworna, Andrzej Pilichowski, 25-55. Warszawa: Wydawnictwo Instytutu Filozofii i Socjologii PAN.
  17. Krawczyk Józefa, Jędrzej Krupiński. 2016. Perspektywy ochrony bioróżnorodności zwierząt gospodarskich w warunkach biogospodarki (Prospects for the conservation of farm animal biodiversity under conditions of bioeconomy). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XVIII (1): 145-150.
  18. Marsden Terry, Jo Banks, Gillian Bristow. 2000. food supply chain approaches: exploring their role in rural development. Sociologia Ruralis 40: 424-438.
  19. Matysik-Pejas Renata. 2020. Short food supply chains and their impact on improving farm performance as perceived by farmers keeping native breeds. Annals of The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists XXII (1): 232-240. DOI: 10.5604/01.3001.0013.7954.
  20. Mount Phil. 2012. Growing local food, scale and local food systems governance. Agriculture and Human Values 29: 107-121. DOI: 10.1007/s10460-011-9331-0.
  21. Mynarski Stefan. 2003. Analiza danych rynkowych i marketingowych z wykorzystaniem programu Statistica (Market and marketing data analysis with the use of Statistica programme). Kraków: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie.
  22. Nowakowska-Grunt Joanna, Barbara Kiełbasa. 2017. Możliwości usprawniania procesów zarządzania w łańcuchu żywnościowym na przykładzie produktu lokalnego z Małopolski (Possibilities of improving management processes in the food chain on the example of the local product from Małopolska). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 17 (2): 155-165. DOI: 10.22630/PRS.2017.17.2.35.
  23. Peters Rob (ed.). 2012. Local food and short food supply chains. EU Rural Review 12. A Publication from the European Network for Rural Development. European Commission.
  24. Pretty Jules N., Andrew S. Ball, Thomas Lang, James Ivo L. Morison. 2005. Farm costs and food miles: An assessment of the full cost of the UK weekly food basket. Food Policy 30: 1-20. DOI: 10.1016/j.foodpol.2005.02.001.
  25. Serafin Rafał. 2018. Bariery i szanse dla rozwoju systemów KŁŻ dla potrzeb Kampanii "Wiedz i Mądrze Jedz". Ekspertyza zrealizowana w ramach operacji pt. Ogólnopolska kampania na rzecz krótkich łańcuchów dostaw żywności (Barriers and opportunities for the development of SFC systems for the needs of the "Know and Wisely Eat" Campaign. Expertise carried out as part of the operation entitled Nationwide campaign for short food supply chains). Foundation for the Development of Podhale under contract No. KSOW/2/2018/038.
  26. Szulc Karolina. 2011. Rodzime rasy zwierząt a rolnictwo ekologiczne w Polsce (Native animal breeds and organic farming in Poland). Journal of Ecology and Health 15 (3): 11-14.
  27. Tavakol Mohsen, Reg Dennick. 2011. Making sense of Cronbach's Alpha. International Journal of Medical Education 2: 53-55. DOI: 10.5116/ijme.4dfb.8dfd.
  28. Tundys Blanka. 2015. Krótki łańcuch dostaw produktów spożywczych (SFSC) - ujęcie teoretyczne i praktyczne (Short food supply chain (Sfsc) - theoretical and practical approach). Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach 249: 94-110.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0015.7736
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu