BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szczepaniak Iwona (Institute of Agricultural and Food Economics - National Research Institute (IAFE-NRI) in Warsaw, Poland)
Tytuł
Differentiation of Food Prices between European Union Countries
Zróżnicowanie cen żywności między państwami Unii Europejskiej
Źródło
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2022, T. 24, z. 1, s. 268-282, rys., tab., bibliogr. 13 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Słowa kluczowe
Ceny, Żywność, Konwergencja
Prices, Food, Convergence
Uwagi
Klasyfikacja JEL: F15, O57, Q11
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Akcesja Polski do Unii Europejskiej i związane z tym otwarcie polskiej gospodarki zwiększyły jej zależność od zjawisk o charakterze globalnym i regionalnym. O krajowych cenach produktów żywnościowych zaczęły decydować między innymi ceny na rynkach zewnętrznych, w tym głównie na rynku unijnym. Zjawiska charakterystyczne dla integracji ekonomicznej występowały także w pozostałych "nowych" państwach członkowskich. Celem artykułu jest przedstawienie zróżnicowania cen żywności między państwami Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem procesu konwergencji tych cen, a także ocena cenowych przewag konkurencyjnych polskich producentów na unijnym rynku żywności. Analizę porównawczą cen produktów żywnościowych przeprowadzono dla 27 państw członkowskich UE, dodatkowo w podziale na "stare" i "nowe" państwa członkowskie UE. Badaniem objęto lata 2010-2020. Źródłem informacji były dane Eurostat. Do oceny zebranego materiału badawczego zastosowano metodę statystyki opisowej i porównawczej. W wyniku przeprowadzonych analiz stwierdzono, że między poszczególnymi państwami Unii Europejskiej występuje duże zróżnicowanie cen żywności, przy czym ceny te są wyraźnie wyższe w "starych" niż "nowych" państwach członkowskich. Wraz z postępującą integracją ekonomiczną poszczególnych rynków z rynkiem unijnym następuje jednak stopniowe wyrównywanie się cen krajowych z unijnymi cenami. Wykazano również, że polscy producenci żywności cały czas mieli znaczące przewagi cenowe nad konkurentami z pozostałych państw członkowskich. Postępujący proces konwergencji cen żywności w UE oznacza jednak, że powinni oni aktywnie poszukiwać nowych źródeł przewag konkurencyjnych.(abstrakt oryginalny)

Poland's accession to the European Union and the related opening of the Polish economy increased its dependence on global and regional phenomena. Domestic prices of food products began to be influenced by, among others, prices on external markets, mainly on the EU market. Phenomena characteristic of economic integration also occurred in other "new" Member States. The aim of the article is to present the differentiation of food prices between European Union countries, with particular emphasis on the process of convergence of prices, and to evaluate the competitive advantages of Polish producers on the EU food market. A comparative analysis of food prices was carried out for 27 EU Member States, additionally broken down into "old" and "new" EU Member States. The study covered the years 2010-2020. Eurostat data was the source of information. The method of descriptive and comparative statistics was used to evaluate the collected research material. As a result of the conducted analyzes, it was found that there is a large differentiation in food prices between individual countries of the European Union and the prices are clearly higher in "old" than "new" Member States. However, along with the progressing economic integration of individual markets with the EU market, there is a gradual alignment of domestic prices with EU prices. It was also shown that Polish food producers still had significant price advantages over competitors from other Member States. The ongoing process of food price convergence in the EU means, however, that they should actively seek new sources of competitive advantage.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Eurostat. 2017. Comparative price levels for food, beverages and tobacco. Statistics Explained, Data from June 2017. Most recent data: Further Eurostat information, Main tables and Database, https://ec.euopa.eu/eurostat/statisticsexplained/, access: 05.08.2017.
  2. Eurostat. 2021. Comparative price levels for food, beverages and tobacco. Statistics Explained, Data from 22 June 2021, https://ec.euopa.eu/eurostat/statisticsexplained/, access: 02.09.2021.
  3. Hamulczuk Mariusz, Justyna Kufel-Gajda. 2016. Ceny żywności w Polsce na tle cen w Unii Europejskiej. [W] Ceny żywności w Polsce i ich determinanty (Food prices in Poland against the background of the European Union. [In] Food prices in Poland and its determinants.), ed. Mariusz Hamulczuk, Seria Program Wieloletni 2015-2019, no 29, 88-114. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  4. Juchniewicz Małgorzata. 2014. Cenowe aspekty konkurencyjności sektora żywnościowego. [W] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (5). Synteza (Price aspects of the competitiveness of the food sector. [In] Monitoring and assessment of the competitiveness of food producers (5). Synthesis.), ed. Iwona Szczepaniak, Seria Program Wieloletni 2011-2014, no 115, 97-114. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  5. Krugman Paul R., Maurice Obstfeld. 2007. Ekonomia międzynarodowa. Teoria i polityka (International economics. Theory and politics). Vol. 2. Warszawa: PWN.
  6. Kurkowiak Barbara. 2011. Significant differences in consumer price across Europe. Comparative price levels in 37 European countries for 2010. Statistics in Focus, Economy and Finance 28: 1-8.
  7. Kurkowiak Barbara. 2013. Comparative price levels for food, beverages and tobacco. Significant differences in price level for food, beverages and tobacco across Europe in 2012. Statistics in Focus, Economy and Finance 15.
  8. Minot Nicholas. 2010. Transmission of world food price changes to markets in Sub-Saharan Africa. Report of a Study Funded by the Policy and Research Division of the Department for International Development (DfID) of the United Kingdom.
  9. Szczepaniak Iwona. 2014. Price advantages of Polish food producers in the European Union market. [In] Assessment of the competitiveness of Polish food producers in the European Union, ed. Iwona Szczepaniak, Series Multi-annual Programme 2011-2014, no 126.1, 102-115. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  10. Szczepaniak Iwona. 2019. Zróżnicowanie cen żywności między państwami Unii Europejskiej (Differentiation of food prices between the European Union countries). Przemysł Spożywczy 2 (73): 6-11. DOI: 10.15199/65.2019.2.2.
  11. Świetlik Krystyna. 2018. Światowe i krajowe ceny żywności w latach 2016-2017 (Global and domestic food prices during 2016-2017). Problems of World Agriculture 18 (2): 291-302. DOI: 10.22630/PRS.2018.18.2.56.
  12. Wolszczak-Derlacz Joanna. 2007. Wspólna Europa, różne ceny - analiza procesów konwergencji. (Common Europe, different prices - analysis of convergence processes.), Warszawa: CeDeWu Sp. z o.o.
  13. Wolszczak-Derlacz Joanna. 2008. Cenowa konkurencyjność w ujęciu międzynarodowym. [W] Konkurencyjność. Poziom makro, mezo i mikro (Price competitiveness in international terms. [In] Competitiveness. Macro, meso and micro levels.), ed. Nelly Daszkiewicz, 75-96. Warszawa: PWN.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0015.7068
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu