BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Komorowska Dorota (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland), Stolarska Alicja (Warsaw University of Life Sciences, Poland)
Tytuł
Efficiency of Dairy and Beef Cattle Farms Differing in Land Area Size
Efektywność gospodarstw rolnych o różnej wielkości obszarowej ukierunkowanych na produkcję mleka oraz bydła rzeźnego
Źródło
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2022, T. 24, z. 2, s. 30-43, tab., bibliogr. 36 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Gospodarstwa rolne, Produkcja mleka, Efektywność rolnictwa, Produktywność, Czynniki produkcji
Agriculture, Arable farm, Milk production, Efficiency in agriculture, Productivity, Production factors
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q12, Q14, Q18
streszcz., summ.
Abstrakt
Powiększanie gospodarstw rolnych, specjalizacja i zwiększanie skali produkcji to główne czynniki poprawy wykorzystania zasobów w rolnictwie. Celem artykułu jest ocena i porównanie efektywności gospodarowania zasobami w gospodarstwach rolnych o różnej wielkości obszarowej, ukierunkowanych na produkcję mleka oraz bydła rzeźnego. Ocenę przeprowadzono na podstawie danych z gospodarstw objętych rachunkowością rolną w systemie FADN w 2019 roku. Efektywność wykorzystania czynników produkcji w badanych gospodarstwach oceniono na podstawie wskaźników produktywności i dochodowości ziemi, pracy i kapitału. W gospodarstwach nastawionych na produkcję mleka produktywność ziemi była znacznie wyższa i zwiększała się wraz ze wzrostem wielkości gospodarstwa. Natomiast w gospodarstwach typu bydło mięsne produktywność ziemi malała. Także produktywność pracy i kapitału była znacznie wyższa i szybciej zwiększała się w gospodarstwach mlecznych. Największą dochodowość ziemi uzyskały gospodarstwa średniej wielkości obu typów produkcyjnych, a pracy i kapitału - gospodarstwa największe. Należy podkreślić, że o dochodach i efektywności ekonomicznej gospodarstw rolnych ukierunkowanych na produkcję bydła rzeźnego przesądzało wsparcie finanse w ramach realizacji wspólnej polityki rolnej krajów Unii Europejskiej.(abstrakt oryginalny)

The increasing size of farms, specialisation and growing scale of production are the primary factors in the improvement of resource utilisation in agriculture. In this context, the aim of this study is to assess and compare the efficiency of resource management in farms differing in land area size and specialising in the production of milk and cattle for slaughter. This assessment was based on data from farms participating in the FADN agricultural accountancy system in 2019. The efficiency of utilised factors of production in the researched farms was evaluated based on indexes of productivity and profitability of land, labour and capital. In dairy farms, the productivity of land was considerably higher and was growing with an increase in their size, whereas in beef cattle type farms it generally deteriorated. Productivity of labour and capital was also much greater and was growing faster in dairy farms. The highest profitability of land was recorded for medium-sized farms of both production types, while the profitability of labour and capital was highest in the largest farms. It needs to be stressed that the income and economic efficiency of farms specialising in the production of cattle for slaughter are determined by financial support within the EU Common Agricultural Policy.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Anderson R.V., Richard J. Rasby, Terry J. Klopfenstein, R.T. Clark. 2005. An evaluation of production and economic efficiency of two beef systems from calving to slaughter. Journal of Animal Science 83 (3): 694-704. DOI: 10.2527/2005.833694x.
  2. Ball V. Eldon, Jean-Pierre Butault, Carlos Mesonada, Ricardo Mora. 2010. Productivity and international competitiveness of agriculture in the European Union and the United States. Agricultural Economics 41 (6): 611-627. DOI: 10.1111/j.1574-0862.2010.00476.x.
  3. FADN. 2021. Parametry techniczno-ekonomiczne według grup gospodarstw rolnych uczestniczących w Polskim FADN w 2019 roku (Technical and economic parameters by groups of farms participating in the Polish FADN in 2019). Warsaw: IERiGŻ-PIB.
  4. Fried O. Harold, Lovell A. Knox, Shelton S. Schmidt. 2008. The measurement of productive efficiency and productivity growth. New York: Oxford University Press. https://EconPapers.repec.org/RePEc:oxp:obooks:9780195183528.
  5. Gołaś Zbigniew. 2017. Uwarunkowania rentowności produkcji mleka w gospodarstwach mlecznych krajów Unii Europejskiej (Determinants of milk production profitability of dairy farms in EU Member States). Za-gadnienia Ekonomiki Rolnej 3 (352): 19-40. DOI: 10.5604/00441600.1245843.
  6. Goraj Lech, Stanisław Mańko. 2009. Rachunkowość i analiza ekonomiczna w indywidualnym gospodarstwie rolnym (Accounting and economic analysis in an individual farm). Warsaw: Difin.
  7. GUS (Central Statistical Office). 2021. Rolnictwo w 2020 r. (Agriculture in 2020). Warsaw: GUS.
  8. Hemme Torsten, Mohammad Mohi Uddin, Oghaiki Asaah Ndambi. 2014. Benchmarking cost of milk pro-duction in 46 countries. Journal of Reviews on Global Economics 3: 254-270. DOI: 10.6000/1929-7092.2014.03.20.
  9. Iurchevici Lidia, Rodica Chetroiu. 2014. The economic efficiency of beef cattle in extensive system. MPRA Paper 61775 (3). Germany: University Library of Munich.
  10. Józwiak Wojciech. 1998. Efektywność gospodarowania w rolnictwie. Encyklopedia agrobiznesu (Farming efficiency in agriculture. Agribusiness encyclopedia). Warsaw: Fundacja Innowacyjna.
  11. Kapusta Franciszek. 2012. Agrobiznes (Agribusiness). Warsaw: Difin.
  12. Kołodziejczak Małgorzata. 2015. Efektywność wykorzystania czynników produkcji w rolnictwie polskim na tle Unii Europejskiej (Efficiency of production factors in agriculture of Poland and European Union). Wieś i Rolnictwo 167 (2): 169-191.
  13. Kowalski Andrzej, Szczepan Figiel, Maria Halamska. 2011. Społeczne i ekonomiczne uwarunkowania rozwoju sektora rolno-żywnościowego (Socio-economic conditions of food sector development). Polish Journal of Agronomy 7: 29-42.
  14. Kulawik Jacek. 2007. Wybrane aspekty efektywności rolnictwa (The selected aspects of effectiveness of agriculture). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 1: 3-16.
  15. Kulawik Jacek, Tomasz Czekaj, Adam Kagan, Joanna Smolik, Justyna Ziółkowska. 2009. Analiza efektywności ekonomicznej i finansowej przedsiębiorstw rolnych (Analysis of the economic and financial effi-ciency of agricultural enterprises). Warsaw: IERiGŻ-PIB.
  16. Latruffe Laure. 2010. Competitiveness, productivity and efficiency in the agricultural and agri-food sectors. OECD Food, Agriculture and Fisheries Working Papers, No. 30. OECD Publishing. DOI: 10.1787/5km91nkdt6d6-en.
  17. Marzec Jerzy, Andrzej Pisulewski. 2020. Pomiar efektywności zróżnicowanych technologicznie gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej (Measuring the efficiency of European Union farms under heteroge-neous technologies). Gospodarka Narodowa 303 (3): 111-137.
  18. Mosheim Roberto, C.A. Knox Lovell. 2009. Scale economies and inefficiency of U.S. dairy farms. Ameri-can Journal of Agricultural Economics 91 (3): 777-794. DOI: 10.1111/j.1467-8276.2009.01269.x.
  19. Parzonko Andrzej. 2013. Globalne i lokalne uwarunkowania rozwoju produkcji mleka (Global and local conditions for the development of milk production). Warsaw: SGGW.
  20. Porter Robert W., Robert Jones. 2005. Economies of scale in finishing cattle. Kansas Agricultural Experiment Station Research Reports 0 (1): 86-91. DOI: 10.4148/2378-5977.1597.
  21. Sass Roman. 2017. Efektywność i konkurencyjność gospodarstw mlecznych w regionie Wielkopolski i Śląska w zależności od skali produkcji (Efficiency and competitiveness of dairy farms in the Wielkopolska and Silesia regions depending on the scale of production). Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 3 (89): 5-19.
  22. Sass Roman. 2018. Determinants of technical efficiency of production factors at family farms. Roczniki Ekonomiczne KPSW w Bydgoszczy 11: 143-158.
  23. Skarżyńska Aldona. 2017. Produkcja wołowiny w Polsce oraz czynniki determinujące jej opłacalność (Beef production in Poland and factors determining its profitability). Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnic-twa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 104 (4): 112-124.
  24. Skarżyńska Aldona, Łukasz Abramczuk. 2018. Wyniki ekonomiczne wybranych produktów rolniczych w 2017 roku (Economic results of selected agricultural products in 2017). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  25. Skarżyńska Aldona. 2020. Influence of scale size on the profitability of cow's milk production. Problems of Agricultural Economics 362 (1): 60-82. DOI: 10.30858/zer/117749.
  26. Szajner Piotr. 2021. Spożycie mleka i jego przetworów. Handel zagraniczny mlekiem i jego przetworami (Milk and dairy product consumption. Foreign trade in milk and dairy products). Rynek Mleka. Stan i Per-spektywy. Analizy Rynkowe 61: 18-31.
  27. Tsakiridis Andreas, Kevin Hanrahan, James Breen, Michael Wallace, Cathal O'Donoghuea. 2016. Feed substitution and economies of scale in Irish beef production systems. [In] 149th EAAE Seminar "Structural change in agri-food chains: new relations between farm sector, food industry and retail sector". Rennes, France, October 27-28, 2016 (No. 244769). DOI: 10.22004/ag.econ.244769.
  28. Vollrath Dietrich. 2007. Land distribution and international agricultural productivity. American Journal of Agricultural Economics 89 (1): 202-216.
  29. Wicki Ludwik. 2019. Size vs effectiveness of agricultural farms. Annals PAAAE XXI (2): 285-296. DOI: 10.5604/01.3001.0013.2212.
  30. Wilczyński Artur. 2012. Wielkość stada krów a koszty i dochodowość produkcji mleka (Impact of dairy herd size on milk production costs and profit). Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 99 (1): 70-80.
  31. Wójcik Piotr 2011. Ekonomiczne aspekty produkcji mięsa wołowego w Polsce (Economic aspects of beef production in Poland). Przegląd Hodowlany 4: 20-22.
  32. Zawadzka Danuta, Dorota Pasińska. 2021. Aktualny i przewidywany stan rynku wołowiny (Current and projected condition of the beef market). Rynek Mięsa. Stan i Perspektywy 61: 45-55.
  33. Ziętara Wojciech. 2012. Organizacja i ekonomika produkcji mleka w Polsce, dotychczasowe tendencje i kierunki zmian (Organisation and the economics of milk production in Poland, trends in the past and futu-re). Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 99 (1): 43-57.
  34. Ziętara Wojciech. 2017. Pozycja konkurencyjna polskich gospodarstw rolnych z uwzględnieniem typów rolniczych (Competitive position of Polish farms including agricultural types). Roczniki Naukowe SERiA XIX (3): 319-324.
  35. Ziętara Wojciech. 2018. Condition and areas of development of farms with slaughter cattle. Roczniki Nau-kowe SERiA XX (1): 167-173.
  36. Ziętara Wojciech, Marcin Adamski. 2018. Competitiveness of the polish dairy farms at the background of farms from selected European union countries. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 1 (354): 56-79. DOI: 10.30858/zer/89615.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0015.8594
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu