BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pepliński Benedykt (Poznań University of Life Sciences, Poland)
Tytuł
Regional Changes in the Pig Population in Poland in 2010-2022
Regionalne zmiany pogłowia trzody chlewnej w Polsce w latach 2010-2020
Źródło
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2023, T. 25, z. 1, s. 192-205, tab., bibliogr. 16 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Słowa kluczowe
Zwierzęta gospodarcze, Hodowla zwierząt
Livestock, Animal husbandry
Uwagi
Klasyfikacja JEL: O13, O18, R11
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań była ocena regionalnych zmian pogłowia trzody chlewnej i loch w latach 2010-2022. Analizę przeprowadzono na poziomie wojewódzkim dla całego badanego okresu, natomiast zmiany pogłowia trzody chlewnej i loch w powiatach na podstawie danych spisów rolnych w latach 2010 i 2020. Analiza wykazała postępującą regionalną koncentrację pogłowia trzody chlewnej i loch w Polsce. Wskazuje na to wzrost udziału o około 9 punktów procentowych 62 i 93 powiatów o najwyższym pogłowiu oraz powiatów o najwyższej obsadzie trzody chlewnej i loch, użytkujących 20% i 30% użytków rolnych w Polsce. Nie wykazano natomiast korelacji poziomu obsady trzody chlewnej i loch w 2010 roku w poszczególnych powiatach ze zmianami pogłowia do 2020 roku. Duży wzrost pogłowia związany z budową przemysłowych chlewni odnotowano w kilkunastu powiatach, zlokalizowanych głównie w województwach zachodnich i północnych, w których zlokalizowanych było najwięcej państwowych gospodarstw rolnych.(abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to assess regional changes in pig and sow population in 2010-2022. The analysis was carried out at the voivodship level for the entire period under study, while changes in pig and sow population in poviats were based on agricultural census data for 2010 and 2020. The analysis showed a progressive regional concentration of pig and sow stock in Poland, as indicated by an increase in the share of the 62 and 93 poviats with the highest stock and the poviats with the highest density of pigs and sows using 20% and 30% of agricultural land in Poland by about 9 percentage points. However, there was no correlation of the level of pig and sow stocking in 2010 in individual poviats with changes in stocking rates by 2020. A large increase in stocking rates associated with the construction of industrial piggeries was recorded in a dozen poviats located mainly in the western and northern voivodships, where the largest number of State Agricultural Farms were located.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Augustyńska Irena. 2017. Regionalne zróżnicowanie wielkości i opłacalności produkcji żywca wieprzowego w Polsce w latach 2011-2016 (Regional differences in volume and profitability of pigs production in Poland in 2011-2016). Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 4: 80-92.
  2. BDL (Local Data Bank - LDB), www.bdl.stat.gov.pl/BDL, access:17.12.2022.
  3. Blicharski Tadeusz 2011. Sytuacja na rynku trzody chlewnej, przyczyny kryzysu i prognozy (Pig market situation, causes of the crisis and forecasts). Trzoda Chlewna 49: 22-25.
  4. Blicharski Tadeusz, Anna Hammermaister (ed.). 2013. Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030 (Strategy for the reconstruction and development of pig production in Poland by 2030). Warszawa: MRiRW.
  5. Food Fakty. 2022. Profesjonalizuje się hodowla świń w Polsce. Podsumowanie 2021 r. Raport Gobarto Hodowca (Pig farming in Poland is being professionalized. Summary 2021. Gobarto Hodowca Report), https://foodfakty.pl/profesjonalizuje-sie-hodowla-swin-w-polsce-podsumowanie-2021-r, access: 29.12.2022.
  6. GIW (Główny Inspektorat Weterynarii, General Veterinary Inspectorate). 2023. Regionalizacja zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/2568 z dnia 21 grudnia 2022 roku (Regionalization in accordance with Commission Implementing Regulation (EU) 2022/2568 of December 21, 20220), https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/, access: 09.01.2023.
  7. Hamulczuk Mariusz, Stanisław Stańko 2013. Uwarunkowania zmian cen wieprzowiny i dochodów producentów trzody chlewnej (Factors affecting changes in the prices and farmers' incomes in the polish pig market). Zagadnienia Ekonomiki Rolnnej 3 (336): 44-66.
  8. Pepliński Benedykt 2017. Analiza regionalna zmian pogłowia trzody chlewnej w Polsce w latach 1960-2015 (Regional analysis of changes in the pig population in Poland in 1960-2015). Roczniki Naukowe SERiA XIX (3): 224-230 DOI: 10.5604/01.3001.0010.3253.
  9. Pepliński Benedykt 2019. Determinanty regionalnych zmian w sektorze produkcji trzody chlewnej w Polsce (Determinants of regional changes in the swine production sector in Poland). Poznań: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
  10. Pepliński Benedykt, Rafał Baum, Karol Borzuta, Dariusz Lisiak, Piotr Janiszewski, Dariusz Majchrzycki, Karol Wajszczuk, Jacek Wawrzynowicz, 2013. Technologiczne i ekonomiczne aspekty ekstensyfikacji produkcji wieprzowiny (Technological and economic aspects of extensification of pork production). Warszawa: IUSatTAX.
  11. Pepliński Benedykt, Walenty Poczta, Janusz Rowiński. 2019. Struktura produkcji zwierzęcej i jej ewolucja [W] Struktura polskiego rolnictwa na tle Unii Europejskiej (Structure of livestock production and its evolution [In] The structure of Polish agriculture compared to the European Union), eds. Walenty Poczta, Janusz Rowiński, 83-139. Warszawa: CeDeWu.
  12. PKO BP. 2021. Wpływ ASF na sektor trzody chlewnej w Polsce. Monitor Branżowy PKO BP (ASF's impact on Poland's swine sector). PKO BP Industry Monitor, https://www.pkobp.pl/centrum-analiz/analizy-sektorowe/rolnictwo-i-przemysl-spozywczy/rolnictwo-wplyw-asf-na-sektor-trzody-chlewnej-w-polsce/, access: 28.12.2022.
  13. Stępień Sebastian 2017. Rynek żywca wieprzowego w wybranych krajach UE w warunkach integracji gospodarczej - analiza porównawcza dla starych i nowych państw członkowskich. [W] Wyzwania na rynku żywca wieprzowego w Polsce (Live pigs market in selected EU countries in terms of economic integration - a comparative analysis of the old and new member states [In] Challenges in Poland's pork livestock market), ed. Elżbieta Szymańska, 91-105. Warszawa: SGGW.
  14. Szymańska Elżbieta, Mariusz Dziwulaki. 2022. Development of African Swine Fever in Poland. Agriculture 12 (1): 1-19. DOI: 10.3390/agriculture12010119.
  15. TopAgrar.pl. 2022. W trzecim kwartale dziennie ubywało w Polsce 24 stad świń! (In the third quarter, 24 herds of pigs were losing daily in Poland!), https://www.topagrar.pl/articles/rynek-swin/w-trzecim-kwartale-dziennie-ubywalo-w-polsce-24-stad-swin/, access: 27.12.2022.
  16. Ziętara Wojciech 2012. Stan i tendencje w chowie trzody chlewnej w Polsce (Status and trends in pig breeding in Poland). Przegląd Hodowlany 2: 14-18.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0016.2196
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu