BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Leciak Michał (Nicolaus Copernicus University in Toruń, Poland), Daśko Natalia (Nicolaus Copernicus University in Toruń, Poland)
Tytuł
Food Fraud: Criminological Perspective and Limits of Penal Response in Poland
Food Fraud - perspektywa kryminologiczna i granice reakcji karnej w Polsce
Źródło
Ius Novum, 2019, t. 13, nr 4, s. 17-34, tab., bibliogr. 17 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Przemysł spożywczy, Przestępstwa gospodarcze, Odpowiedzialność karna, Sektor rolno-spożywczy, Bezpieczeństwo żywnościowe
Food, Food industry, Economic crimes, Criminal liability, Agri-food sector, Food security
Uwagi
streszcz., summ., res., rez., Zsfg.
Abstrakt
Sektor rolno-spożywczy - jako jeden z największych sektorów gospodarczych w Unii Europejskiej - należy do niezwykle podatnych na nadużycia związane z fałszowaniem produktów spożywczych i napojów oraz inne oszukańcze praktyki żywnościowe. Pomimo wysokich standardów unijnych regulacji w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia, skala nadużyć w tym obszarze systematycznie rośnie. Spektrum możliwych oszukańczych praktyk w tym zakresie jest zarazem niezwykle szerokie i obejmuje między innymi oznaczanie gorszej jakości produktów podrobionym lub oryginalnym znakiem towarowym, zastępowanie składników tańszymi lub substancjami niebezpiecznymi, niewłaściwe etykietowanie w zakresie składu, np. poprzez pominięcie jakichś składników, niewłaściwe etykietowanie wagi lub gatunków zwierząt wykorzystywanych w produktach mięsnych lub owocach morza czy też sprzedaż zwykłej żywności jako ekologicznej. Zainteresowanie ustawodawców krajowych w państwach Europy zwalczaniem tego procederu przy zastosowaniu instrumentarium represji karnej jest jak dotąd niewielkie. Analiza polskich rozwiązań normatywnych istotnie potwierdza takie spostrzeżenie. W skali europejskiej problemem pozostaje także znikome zainteresowanie organów ścigania efektywnym zwalczaniem tego typu przestępczości. (abstrakt oryginalny)

The agriculture and food industry, which is one of the biggest sectors of the European Union economy, is extremely vulnerable to fraud connected with counterfeiting foodstuff and beverages as well as other fraudulent practices concerning nutrition. Regardless of the high EU standards of regulations in the field of food and nutrition safety, the scale of fraud in this area is constantly growing. The spectrum of potential fraudulent practices is very wide and at the same time covers, inter alia, labelling poorer quality products with a forged or original trademark, substituting cheaper ingredients and dangerous substances for the necessary ones, inappropriate labelling with respect to contents, e.g. by skipping some ingredients, inappropriate labelling of weight or types of animal meat used in meat products or seafood, or selling traditional food as organic. At present national legislators in the European Union member states still show little interest in combating those activities with the use of penal repression instruments. The analysis of Polish normative solutions confirms this observation. On the European scale, the problem also consists in law enforcement agencies' little interest in efficient prosecution of this type of crime. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. 2017 Situation Report on Counterfeiting and Piracy in the European Union. A joint project between Europol and the European Union Intellectual Property Office.
  2. Daśko N., Prawnokarna ochrona znaków towarowych, Warszawa 2017.
  3. European Commission, The EU Food Fraud Network and the System for Administrative Assistance & Food Fraud, Annual Report 2017.
  4. European Commission, Report on the EU customs enforcement of intellectual property rights: results at the EU border 2017, Luxembourg 2018.
  5. European Parliament, Report on the food crisis, fraud in the food chain and the control thereof (2013/2091(INI)), 2013.
  6. European Union Intellectual Property Office (EUIPO), Counterfeiting of foodstuff, beverages and agricultural products, 2016.
  7. Europol&Interpol, Operation OPSON VI. Targeting counterfeit and substandard foodstuff and beverage. December 2016-March 2017.
  8. Gałązka M., [in:] A. Grześkowiak, K. Wiak (ed.), Kodeks karny. Komentarz, Warszawa 2019.
  9. Kąkol C., Prawnokarne aspekty ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Prokuratura i Prawo No. 7-8, 2010.
  10. Martín N., Quackelbeen L., Simonato M., Food Regulation and Criminal Justice, Maklu Publ. 2016.
  11. McGuire R., Holt T.J., The Routledge Handbook of Technology, Crime and Justice, London 2017.
  12. Lord N., Flores Elizondo C.J., Spencer J., The Dynamics of Food Fraud: The Interactions Between Criminal Opportunity and Market (Dys)functionality in Legitimate Business, Criminology and Criminal Justice Vol. 17, Issue 5, 2017.
  13. Pływaczewski W., Płocki R. (eds), Nielegalny rynek żywności. Skala zjawiska i możliwości przeciwdziałania, Szczytno 2013.
  14. Szwejkowska M., Zębek E., Kurzyński M., Uwarunkowania unijne oraz karnoprawne produkcji lub wprowadzania do obrotu żywności niebezpiecznej: część pierwsza, Studia Prawnoustrojowe No. 29, 2015.
  15. Mandel A., We Włoszech żywność fałszowana jest na potęgę, https://www.rp.pl/Przemyslspozywczy/ 190219560-We-Wloszech-zywnosc-falszowana-jest-na-potege.html?fbclid=IwAR09_ NiVG7SKZqoyBhViMLb1Mpx7Mhq1fBUj5d-OfJVCpPjbV-X5NHqRAKs (accessed 18.02.2019).
  16. https://www.polskieradio.pl/7/1691/Artykul/792304,Afera-z-konina-powazne-klopoty-przed siebiorcow (accessed 11.02.2019).
  17. https://www.foodnavigator.com/Article/2019/03/05/Food-fraud-It-takes-scandalshigher- penalties-and-greater-surveillance-to-catch-cheats?utm_source=copyright&utm_ medium=OnSite&utm_campaign=copyright (accessed 28.03.2019).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1897-5577
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.26399/iusnovum.v13.4.2019.41/m.leciak/n.dasko
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu