BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dudek Michał (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, Warszawa), Drygas Mirosław (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, Warszawa)
Tytuł
"Zmiany zachodzące na obszarach wiejskich i w sektorze rolno-spożywczym na podstawie badań prowadzonych na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi" - sprawozdanie z seminarium
"Changes in Rural Areas and Agri-Food Sector on the Basis of Research Commissioned by the Ministry of Agricultural and Rural Development": Report from the Seminar
Źródło
Wieś i Rolnictwo, 2023, nr 2 (199), s. 185-194, bibliogr. 19 poz.
Village & Agriculture
Słowa kluczowe
Wieś, Rolnictwo, Sektor rolno-spożywczy, Badania naukowe
Village, Agriculture, Agri-food sector, Scientific research
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań, których celem była systematyczna analiza zmian ekonomicznych i społecznych w rolnictwie, gospodarce żywnościowej i na obszarach wiejskich w Polsce. W zależności od profilu ośrodka badawczego i przedmiotu zainteresowań autorów w poszczególnych przedsięwzięciach koncentrowano się na nieco odmiennym przedmiocie badań, zwracając uwagę na zróżnicowaną skalę przemian zachodzących w rolniczej i wiejskiej Polsce. I tak przykładowo sytuację ekonomiczną, a zwłaszcza kondycję gospodarczą krajowego rolnictwa oraz przemysłu spożywczego i jej różne determinanty, przedstawiano w opracowaniach przygotowywanych w Szkole Głównej Handlowej (SGH) oraz w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej -Państwowym Instytucie Badawczym (IERiGŻ-PIB).(fragment tekstu)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Aczel A. (2000). Statystyka w zarządzaniu. Pełny wykład. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  2. Babbie E. (2004). Badania społeczne w praktyce. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  3. CBOS (2018). Zadowolenie z życia. Komunikat z badań nr 5/2018. M. Feliksiak (oprac.). Warszawa: Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej.
  4. Czapiński J., Panek T. (red.) (2015). Diagnoza społeczna 2015. Warunki i jakość życia Polaków. Contemporary Economics, 9 (4).
  5. Drygas M. (2012). Instytucje w procesie wspierania przemian polskiej wsi i rolnictwa z funduszy unijnych. Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
  6. Drygas M., Nurzyńska I. (2021). Pożądana struktura wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej po 2020 roku oraz cele polityki krajowej w świetle globalnych wyzwań modernizacyjnych wobec polskiego rolnictwa. Warszawa: Fundacja EFRWP i Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
  7. Flick U. (2014). The Sage Handbook of Qualitative Data Analysis. Sage: London.
  8. Goszczyński W., Stankowska J. (2018). Wielogłos - małe społeczności lokalne o integracji cudzoziemców. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 534, 102-115. DOI:10.15611/pn.2018.534.09.
  9. GUS [Główny Urząd Statystyczny] (2022a). Koniunktura w gospodarstwach rolnych w I półroczu 2022. Informacje sygnalne, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/rolnictwo/koniunktura-w-gospodarstwach-rolnych-w-pierwszym-polroczu-2022-roku,10,20.html (dostęp: 6.04.2023).
  10. GUS (2022b). Powszechny Spis Rolny 2020. Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2020 roku. Warszawa: Główny Urząd Statystyczny.
  11. Michalska S. (2021). "Profesjonalni" producenci rolni o rolnictwie, swojej pracy i swoich gospodarstwach. Wieś i Rolnictwo, 4 (193), 57-76. DOI:10.53098/wir042021/03.
  12. Podstawka M. (red.) (2021). Ocena sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej rolnictwa i gospodarki żywnościowej w latach 2015-2020. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB.
  13. Stanny M., Rosner A., Komorowski Ł. (2018). Monitoring rozwoju obszarów wiejskich. Etap III. Struktury społeczno-gospodarcze, ich przestrzenne zróżnicowanie i dynamika. Warszawa: Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN. DOI:10.7366/90066MROWIII.
  14. Szajner P., Walczyk K. (2022a). Koniunktura w rolnictwie. III kwartał 2022. Badanie okresowe nr 136. Warszawa: Instytut Rozwoju Gospodarczego, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
  15. Szajner P., Walczyk K. (2022b). Koniunktura w rolnictwie. IV kwartał 2022. Badanie okresowe nr 137. Warszawa: Instytut Rozwoju Gospodarczego, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
  16. Szlendak T., Goszczyński W., Krajewska M. (2019). Praktyki pozametropolitalne: Uczestnictwo w kulturze w małym i średnim mieście. Studia Socjologiczne, 2 (233), 61-98. DOI:10.24425/sts.2019.126140.
  17. Wilkin J., Hałasiewicz A. (red.) (2022). Polska wieś 2022. Raport o stanie polskiej wsi. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar. DOI:10.7366/9788366849549.
  18. Wojewodzic T. (2017). Procesy dywestycji i dezagraryzacji w rolnictwie o rozdrobnionej strukturze agrarnej. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
  19. Zegar J.S. (2019). Perspektywy gospodarstw rodzinnych w Polsce. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 3 (360), 31-53.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-1673
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.53098/wir022023/08
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu