BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jabkowski Dawid (Poznań University of Life Sciences, Poland), Kupsik Wiktor (Poznań University of Life Sciences, Poland)
Tytuł
Competitiveness of the Turkish Agri-Food Sector in Trade with the European Union
Konkurencyjność sektora rolno-spożywczego Turcji w handlu z Unią Europejską
Źródło
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2024, T. 26, z. 1, s. 99-111, tab., bibliogr. 30 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Słowa kluczowe
Handel międzynarodowy, Eksport, Konkurencja, Konkurencyjność, Sektor rolno-spożywczy, Przewaga komparatywna
International trade, Export, Competition, Competitiveness, Agri-food sector, Comparative advantage
Uwagi
Klasyfikacja JEL: F1, Q1, Q17
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Turcja
Turkey
Abstrakt
Celem badań była ocena pozycji konkurencyjnej sektora rolno-spożywczego Turcji w handlu z Unią Europejską. Zakres przedmiotowy badań obejmował produkty rolno- -spożywcze uporządkowane według zharmonizowanego systemu oznaczania i kodowania towarów (HS 1-24), a zakres czasowy dotyczył danych za lata 2010 i 2022. W badaniach wykorzystano dane pochodzące z zasobów UNCTAD i Eurostat. W badaniach posłużono się metodą pozycjonowania produktów za pomocą macierzy Widodo (mapowanie produktów). Na podstawie wyników badań można wskazać, że bilateralny handel produktami rolno- spożywczymi między Turcją a UE zwiększył się. W 2022 roku względem 2010 roku eksport z Turcji do UE wzrósł o 89%, natomiast import zwiększył się o 84%. W badanych latach Turcja miała najwyższy poziom przewag komparatywnych i stopień specjalizacji eksportowej w zakresie takich grup produktowych, jak: przetwory z warzyw, owoców i orzechów (HS 20), ryby i skorupiaki (HS 03), warzywa (HS 08) oraz owoce i orzechy jadalne (HS 07). Z kolei brak przewag komparatywnych i status importera netto odnotowano dla: kakao i przetworów z kakao (HS 18), zbóż (HS 10) oraz mięsa i podrobów jadalnych (HS 02). Można uznać, że struktura asortymentowa badanej wymiany handlowej jest racjonalna i ukształtowana zgodnie z klasyczną teorią handlu. Przewagi komparatywne generowane przez Turcję były źródłem korzystnej specjalizacji, natomiast przedmiotem importu były produkty, w zakresie których Turcja nie miała samowystarczalności żywnościowej.(abstrakt oryginalny)

The purpose of this study was to assess the competitive position of the Turkish agri-food sector in trade with the European Union. The study focused on agri-food products arranged as per the Harmonized Commodity Description and Coding System (HS 1-24), and relied on data collected in two years, 2010 and 2022, retrieved from UNCTAD and Eurostat resources. The authors used the Widodo product mapping scheme to arrange the products. The results provide grounds for concluding that Turkey and the EU witnessed growth in bilateral agri-food trade. Between 2010 and 2022, the exports from Turkey to the EU increased by 89% whereas imports went up by 84%. In the years covered by the study, Turkey had the greatest comparative advantage and the highest degree of export specialization in the following product groups: preparations of vegetables, fruit and nuts (HS 20), fish and crustaceans (HS 03), vegetables (HS 08) and edible fruit and nuts (HS 07). Conversely, Turkey showed no comparative advantages in (and was a net importer of): cocoa and cocoa preparations (HS 18), cereals (HS 10) and meat and edible meat offal (HS 02). The mix of products traded can be viewed as rational and consistent with the classical theory of trade. Turkey's comparative advantages provided a source of a beneficial specialization. In turn, imported products were those in which Turkey is not self-sufficient.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Alnour Mohammed, Abdullah Önden. 2023. Data-driven analysis of Turkey's fishing export potential to Europe using a gravity model. Turkish Studies - Economics, Finance, Politics 18 (3): 639-653.
  2. Antonucci Daniele, Stefano Manzocchi. 2006. Does Turkey have a special trade relation with the EU? Economic Systems 30 (2): 157-69. DOI: 10.1016/j.ecosys.2005.10.003.
  3. Bahta Yonas T., Salomo Mbai. 2023. Competitiveness of Namibia's agri-food commodities: implications for food security. Resources 12 (3): 34. DOI: 10.3390/resources12030034.
  4. Bugała Anna. 2016. Stan i perspektywy rozwoju polskiego handlu zagranicznego owocami, warzywami i ich przetworami z Turcją (Status and development prospects of Polish foreign trade in fruit, vegetables and their products with Turkey). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 16 (2): 39-46. DOI: 10.22630/PRS.2016.16.2.25.
  5. Carraresi Laura, Alessandro Banterle. 2015. Agri-food competitive performance in EU countries: A fifteen-year retrospective. International Food and Agribusiness Management Review 18 (2): 37-62.
  6. Chojan Adrian. 2011. Turcja w Unii Europejskiej - dialog czy zderzenie cywilizacji? (Turkey in the European Union: dialogue or clash of civilizations?). Myśl Ekonomiczna i Polityczna 1-2 (32-33): 151-169.
  7. Cieślik Ewa. 2021. Mapowanie produktów polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych kierowanego do wybranych krajów Unii Europejskiej w 2020 roku (Mapping of the products of Polish agri-food exports to selected European Union countries in 2020). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 21 (4): 37-53.
  8. De Benedictis Luca, Massimo Tamberi. 2002. Il modello di specializzazione Italiano: normalita'e asimmetria (The Italian Specialization model: normality and asymmetry). Working Papers 160, Universita' Politecnica delle Marche (I), Dipartimento di Scienze Economiche e Sociali, https://ideas.repec.org/p/anc/wpaper/160.html.
  9. EC (European Commission). 2023. Unijna polityka rozszerzenia. Turcja (EU enlargement policy. Turkey), https://www.consilium.europa.eu/pl/policies/enlargement/turkey/, access: 25.01.2024.
  10. Fagerberg Jan. 1988. International competitiveness. The Economic Journal 98 (1): 355-374. DOI: 10.2307/2233372.
  11. Gorynia Marian. 1998. Konkurencyjność przedsiębiorstwa - próba konceptualizacji i ope-racjonalizacji (Enterprise competitiveness- an attempt at conceptualisation and opera-tionalisation). Zeszyty Naukowe. Seria 1/Akademia Ekonomiczna w Poznaniu 266: 9-30.
  12. Harasim Adam. 2018. Konkurencyjność różnych typów gospodarstw rolniczych (Competitiveness of various types of agricultural farms). Studia i Raporty IUNG PIB 55 (9): 29-46.
  13. Jabkowski Dawid. 2023. Uwarunkowania konkurencyjności sektora rolnego UE, Japonii, Kanady, Wietnamu i państw MERCOSUR (Conditions for the competitiveness of the agricultural sector in the Eu, Japan, Canada, Vietnam, and MERCOSUR countries). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 374 (1): 42-61. DOI: 10.30858/zer/162031.
  14. Jabkowski Dawid, Ewa Stawicka. 2016. Prospects for Turkey's accession to the EU. [In] Institute of Economic Research Working Papers 25/2016. 6th National Student Scientific Conference "Problems of Global Economy". April 15, 2016, Toruń, Poland.
  15. Kraciński Paweł. 2023. Pozycja konkurencyjna zagęszczonego soku jabłkowego eksportowanego z Polski (The competitive position of concentrated apple juice exported from Poland). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XXV (3): 161-172. DOI: 10.5604/01.3001.0053.8855.
  16. Kraciuk Jakub. 2017. Konkurencyjność gospodarki Polski na tle gospodarek krajów Europy Środkowo-Wschodniej UE11 (Competitiveness of the Polish economy in comparison with the economies of Central and Eastern Europe EU11). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 17 (3): 207-216. DOI: 10.22630/PRS.2017.17.3.67.
  17. Kruk Hanna. 2010. Przyrodnicza konkurencyjność regionów (Natural competitiveness of regions). Warszawa: TNOiK.
  18. Lafay Gerard. 1992. The measurement of revealed comparative advantages. [In] International Trade Modelling, 209-234. London: Chapman & Hall.
  19. Lubiński Marek, Tomasz Michalski, Józef Misala. 1995. Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki. Pojęcie i sposób mierzenia (International competitiveness of the economy. The concept and method of measurement). Raporty/Instytut Rozwoju i Studiów Strategicznych 38: 1-96.
  20. Łukiewska Katarzyna. 2019. Metodologiczne aspekty pomiaru międzynarodowej konku-rencyjności branży na przykładzie przemysłu spożywczego (Methodological aspects of measuring the international competitiveness of an industry on the example of the food industry). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
  21. Łukiewska Katarzyna. 2023. Competitiveness of the Polish agri-food products in the export to the world market. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists XXV (3): 189-203. DOI: 10.5604/01.3001.0053.8070.
  22. Matkovski Bojan, Stanislav Zekić, Danilo Đokić, Žana Jurjević, Ivan Đurić. 2022. Export competitiveness of agri-food sector during the EU integration process: evidence from the Western Balkans. Foods 11 (1): 10. DOI: 10.3390/foods11010010.
  23. Misala Józef. 2011. Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej (International competitiveness of the national economy). Warszawa: PWE.
  24. Mizik Tamás, Ákos Szerletics, Attila Jámbor. 2020. Agri-food export competitiveness of the ASEAN countries. Sustainability 12 (23): 9860. DOI: 10.3390/su12239860.
  25. Pawlak Karolina, Dawid Jabkowski. 2018. Przewagi komparatywne USA w eksporcie wybranych surowców roślinnych na jednolity rynek europejski (Comparative advantages of the US in the export of selected plant raw materials to the single European market). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 18 (4): 370-81. DOI: 10.22630/PRS.2018.18.4.126.
  26. Pawlak Karolina, Walenty Poczta. 2020. Konkurencyjność rolnictwa polskiego w kontekście globalizacji i integracji gospodarczej - potencjał i pozycja konkurencyjna (Competitiveness of Polish agriculture in the context of globalization and economic integration - competitive potential and position). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 365 (4): 86-107. DOI: 10.30858/zer/130541.
  27. Pawlak Karolina, Luboš Smutka. 2022. Does Poland's agri-food industry gain comparative advantage in trade with non-EU countries? Evidence from the transatlantic market. Plos One 17 (9): e0274692.
  28. Szczepaniak Iwona. 2019. Assessment of the comparative advantage in Polish foreign trade in food and non-food products on the world and European Union market). Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists XXI (1): 92-100. DOI: 10.5604/01.3001.0013.0858.
  29. Szczepaniak Iwona, Łukasz Ambroziak, Katarzyna Kosior. 2018. Konkurencyjność sektora rolno-spożywczego w Polsce na tle uwarunkowań makroekonomicznych (Competitiveness of the agri-food sector in Poland in light of macroeconomic determinants). Studia BAS 3 (55): 73-105.
  30. Widodo Tri. 2009. Comparative advantage: theory, empirical measures and case studies. Review of Economic and Business Studies (REBS) 4: 57-82.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0054.3949
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu