- Autor
- Mikuła Aneta (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland)
- Tytuł
- Changes in Food Demand in Poland during the Covid-19 Pandemic
Zmiany popytu na żywność w Polsce w czasie pandemii covid-19 - Źródło
- Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2024, T. 26, z. 1, s. 154-166, tab., bibliogr. poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu - Słowa kluczowe
- Pandemia, COVID-19, Żywność, Popyt
Pandemic, COVID-19, Food, Demand - Uwagi
- Klasyfikacja JEL: Q11, Q19, E21
streszcz., summ. - Abstrakt
- Celem badań było określenie zmian popytu na żywność w okresie pandemii COVID-19 w Polsce. Analizą objęto lata 2017-2021, tj. okres zarówno przed, jak i w czasie trwania pandemii (wykluczono 2022 rok ze względu na wpływ wydarzeń związanych z wojną w Ukrainie). W pracy zastosowano metody analizy porównawczej i opisowej. Do identyfikacji makroekonomicznych determinant popytu na żywność wykorzystano dane makroekonomiczne GUS, natomiast identyfikację zmian nabywczych określono na podstawie wyników badań budżetów gospodarstw domowych. W czasie pandemii, mimo spadku realnego PKB sytuacja dochodowa gospodarstw domowych uległa polepszeniu. Mimo ograniczenia konsumpcji ogółem w pierwszym roku trwania pandemii, spożycie żywności w gospodarstwach domowych znacznie wzrosło, a wzrost ten był kontynuowany w 2021 roku. Z kolei znaczne ograniczenie wydatków gospodarstw domowych na gastronomię, pośrednio przełożyło się na popyt na produkty rolno-żywnościowe, jednak skala tego wpływu jest trudna do oszacowania. Dalsze badania zmian popytu na żywność powinny obejmować okres wojny w Ukrainie. W jej następstwie wzrosły ceny surowców rolnych i energetycznych oraz nastąpił napływ uchodźców do Polski, co niewątpliwie wywarło wpływ na zmiany popytu na żywność.(abstrakt oryginalny)
The aim of the study was to determine changes in the demand for food in Poland during the COVID-19 pandemic. The analysis covered 2017-2021, i.e., the period both before and during the pandemic (2022 was excluded due to the impact of events related to the war in Ukraine). The study uses comparative and descriptive analysis methods. The macroeconomic indicators of the Central Statistical Office were used to identify the macroeconomic determinants of demand for food, while the identification of purchasing changes was determined on the basis of the results of household budget surveys. During the pandemic, despite the decline in the GDP, we could see an improvement in household income. Despite the reduction in total consumption in the first year of the pandemic, household food consumption increased significantly, which continued the following year. In turn, a significant reduction in household spending on catering services indirectly influences the demand for agricultural and food products, but the scale of this impact is difficult to estimate. Further study of changes in food demand should include the period of the war in Ukraine. In its aftermath, agricultural and energy commodity prices rose, and there was an influx of refugees to Poland, which undoubtedly impacted changes in food demand.(original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
- Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Beckman Jayson, Amanda M. Countryman. 2021. The importance of agriculture in the economy: impacts from COVID-19. American Journal of Agricultural Economics 103 (5): 1595-1611. DOI: 10.1111/ajae.12212.
- Bohlen Betsy, Steve Carlotti, Liz Mihas. 2010. How the recession has changed US consumer behavior. McKinsey Quarterly 1 (4): 17-20.
- Forsythe Eliza, Lisa B. Kahn, Fabian Lange, David Wiczer. 2020. Labor demand in the time of COVID-19: Evidence from vacancy postings and UI claims. Journal of Public Economics 189: 104238. DOI: 10.1016/j.jpubeco.2020.104238.
- GUS (Central Statistical Office - CSO). 2018-2022. Budżety gospodarstw domowych w 2017, ..., 2021 roku (Household budget survey in 2018, ..., 2021). Warszawa: Wydawnictwo GUS.
- GUS (Central Statistical Office - CSO). 2022. Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2022 (Statistical Yearbook of the Republic of Poland 2022). Warszawa: Wydawnictwo GUS.
- Hambardzumyan Garegin, Sargis Gevorgyan. 2022. The impact of COVID-19 on the small and medium dairy farms and comparative analysis of customers' behavior in Armenia. Future Foods 5: 100110. DOI: 10.1016/j.fufo.2021.100110.
- Kowalczyk Stanisław. 2020. Sektor żywnościowy w czasach pandemii (Food sector in times of pandemic). Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie 56 (3): 43-53.
- Lusk Jayson, John D. Anderson. 2020. Economic impacts of COVID-19 on food and agricultural markets. CAST Commentary.
- Mizik Tamás. 2021. The performance of the agri-food sector in the recent economic crisis and during Covid-19 pandemic. HighTech and Innovation Journal 2 (3): 168-178. DOI: 10.28991/HIJ-2021-02-03-02.
- Mouloudj Kamel, Ahmed Chemseddine Bouarar, Hamid Fechit. 2020. The impact of Covid-19 pandemic on food security. Les Cahiers Du Cread 36 (3): 159-184.
- Rio-Chanona Maria, Penny Mealy, Anton Pichler, François Lafond, Doyne Farmer. 2020. Supply and demand shocks in the COVID-19 pandemic: an industry and occupation perspective. Oxford Review of Economic Policy 36: 94-137. DOI: 10.1093/oxrep/graa033.
- Schmidhuber Josef, Jonathan Pound, Bing Qiao. 2020. COVID-19: Channels of transmission to food and agriculture. FAO. DOI: 10.4060/ca8430en.
- Sieroń Arkadiusz. 2020. Czy pandemia COVID-19 spowoduje zapaść globalnej gospodarki (Will the COVID-19 pandemic cause the global economy to collapse?). Przegląd Uniwersytecki 1 (231): 31-33.
- Szczepaniak Iwona, Łukasz Ambroziak, Jadwiga Drożdż. 2020. Wpływ pandemii COVID-19 na przetwórstwo spożywcze i eksport rolno-spożywczy Polski (The impact of the COVID-19 pandemic on food processing and agri-food exports in Poland). Ubezpieczenia w Rolnictwie - Materiały i Studia 1 (73): 117-139.
- USDA. 2024. Food Price Outlook, https://www.ers.usda.gov/data-products/food-price-outlook/, access: 08.02.24. Google Scholar
- Waniowski Paweł. 2021. Wpływ COVID-19 na kształtowanie cen artykułów konsumpcyjnych [W] Zdrowie i style życia. Ekonomiczne, społeczne i zdrowotne skutki pandemii (The impact of COVID-19 pandemic on the prices of consumer goods). [In] Health and lifestyles. Economic, social and health effects of the pandemic), eds. W. Nowak, K. Szalonka , 113-124. Wrocław: E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. DOI: 10.34616/142086.
- Weersink Alfons, Mike von Massow, Nicholas Bannon, Jennifer Ifft, Josh Maples, Ken McEwan, Melissa G. S. McKendree, et al. 2021. COVID-19 and the agri-food system in the United States and Canada. Agricultural Systems 188: 103039. DOI: 10.1016/j.agsy.2020.103039.
- Zalega Tomasz. 2013. Spożycie produktów żywnościowych w wielkomiejskich gospodarstwach domowych w Polsce w okresie kryzysu finansowo-ekonomicznego (Consumption of food products in urban households in Poland during the financial and economic crisis). Problemy Zarządzania 11 (1): 68-87. DOI: 0.7172/1644-9584.40.5.
- Zawojska Aldona. 2021. Zwycięzcy i przegrani pandemii Covid-19: perspektywa globalna z uwzględnieniem gospodarki rolno-żywnościowej (Winners and losers from Covid-19 pandemic: A global perspective considering the agri-food economy). Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 21 (4): 54-75 DOI: 10.22630/PRS.2021.21.4.16.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- eng
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0054.3466