BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mrówczyńska-Kamińska Aldona (Poznan University of Life Sciences, Poland), Mańkowski Kacper (Poznan University of Life Sciences, Poland), Bajan Bartłomiej (Poznań University of Life Sciences, Poland)
Tytuł
Energy Intensity of the Polish Agri-Food Sector in the Light of Input-Output Tables
Energochłonność sektora rolno-żywnościowego w Polsce w świetle tabel przepływów międzygałęziowych
Źródło
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2024, T. 26, z. 1, s. 183-199, rys., bibliogr. 43 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Słowa kluczowe
Agrobiznes, Produkcja żywności, Zużycie energii, Przepływy międzygałęziowe, Energochłonność
Agrobusiness, Food production, Energy use, Input-Output Model, Energy intensity
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q01, O13, P18
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest ocena zużycia energii w sektorze agrobiznesu w Polsce z podziałem na sektory rolnictwa, przemysłu spożywczego i ich zaopatrzenia. Do badań użyto metodę input-output, z wykorzystaniem tablic przepływów międzygałęziowych i fizycznych rachunków przepływu energii. Energia odgrywa kluczową rolę we współczesnym społeczeństwie, wpływając na wzrost gospodarczy, standard życia, a także jest źródłem konfliktów na arenie międzynarodowej, które wynikają głównie z jej ograniczonych źródeł. Agrobiznes jest sektorem charakteryzującym się szczególnie wysokim zużyciem energii w porównaniu do innych sektorów gospodarki. Rolnictwo, będące częścią agrobiznesu, wykazuje duży udział w zużyciu energii pochodzącej z paliw ropopochodnych. Przedstawiono zużycie energii w każdym z czterech agregatów agrobiznesu, ich wartość PKB PPS i energochłonność oraz strukturę zużycia energii z podziałem na 6 grup nośników energii. Stwierdzono, że w latach 2014-2019 zużycie energii w agrobiznesie wzrosło o około 9%, przy jednoczesnym wzroście PKB o około 8%. Energochłonność sektora była o połowę wyższa niż średnia energochłonność gospodarki, utrzymując się na poziomie około 5,6 TJ/mln euro PKB PPS. Jedynie przemysł spożywczy wykazywał zbliżoną energetyczną wydajność do gospodarki, a zmniejszenie energochłonności występowało tylko na etapie zaopatrzenia rolnictwa. Zarówno w gospodarce, jak i w sektorze agrobiznesu można zauważyć tendencję do zmniejszenia udziału węgla i jego produktów w miksie energetycznym.(abstrakt oryginalny)

The purpose of this paper is to assess the energy intensity of production in the Polish agri-food (agribusiness) sector, split into agriculture, food industry and supply subsectors, in the light of input-output tables. The study relies on input-output tables and physical energy flow accounts. Energy plays a key role in today's society as it affects economic growth and the standards of living, while also being at the core of international conflicts, mainly caused by its limited resources. Compared to other sectors, agribusiness demonstrates particularly high levels of energy consumption. Agriculture, which is part of it, has a large share in the consumption of fuels derived from crude oil. This paper presents the consumption of energy in each of the four aggregates of agribusiness, as well as their GDP (in PPS) and energy consumption mix (split into 6 groups of energy carriers). The authors found that between 2014 and 2019, energy consumption in the agribusiness industry increased by ca. 9% and was accompanied by ca. 8% growth in GDP. The sector's energy intensity was half more than the average level for the economy as a whole, and remained at ca. 5.6 TJ per EUR 1 million of GDP in PPS. Only the food industry was at a level of energy efficiency similar to that of the economy as a whole, whereas the agricultural supply subsector was the only one to demonstrate lower levels. Both the economy as a whole and the agribusiness sector clearly tend to reduce the share of coal and related products in the energy mix.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Ayres Robert U., Allen V. Kneese. 2013. Production, consumption, and externalities. [In] Economics of natural & environmental resources, ed, Vernon Smith, 348-63. Routledge, https://api.taylorfrancis.com/content/chapters/edit/download?identifierName=doi&identifierValue=10.4324/9780203760666-21&type=chapterpdf, access: 10.12.2023.
  2. Bajan Bartłomiej, Joanna Łukasiewicz, Aldona Mrówczyńska-Kamińska, Lukáš Čechura. 2022. Emission intensities of the food production system in the European Union countries. Journal of Cleaner Production 363: 132298.
  3. Battisti David. S., Rosamond L. Naylor. 2009. Historical warnings of future food insecurity with unprecedented seasonal heat. Science 323 (5911): 240-244. DOI: 10.1126/science.1164363.
  4. Belke Ansgar, Frauke Dobnik, Christian Dreger. 2011. Energy consumption and economic growth: new insights into the cointegration relationship. Energy Economics 33 (5): 782-789.
  5. BP. 2020. Statistical review of world energy, https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html, access: 20.08.2023.
  6. Brożyna Jacek, Wadim Strielkowski, Aleš Zpěvák. 2023. Evaluating the chances of imple-menting the "Fit for 55" Green Transition Package in the V4 countries. Energies 16 (6): 2764. DOI: 10.3390/en16062764.
  7. Caraiani Chirața, Lungu Camelia I., Cornelia Dascălu. 2015. Energy consumption and GDP causality: A Three-step analysis for emerging European countries. Renewable and Sustainable Energy Reviews 44 (April): 198-210. DOI: 10.1016/j.rser.2014.12.017.
  8. Chowdhury Jahedul Islam, Yukun Hu, Ismail Haltas, Nazmiye Balta-Ozkan, George Jr. Matthew, Liz Varga. 2018. Reducing industrial energy demand in the UK: A review of energy efficiency technologies and energy saving potential in selected sectors. Renewable and Sustainable Energy Reviews 94 (October): 1153-1178. DOI: 10.1016/j.rser.2018.06.040.
  9. Commission Staff Working Document. 2020. Analysis of Links between CAP Reform and Green Deal (SWD(2020)93 final) from 20 May 2020, https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/b9e717de-582e-4f55-9492-489f475dbacf_en, access: 20.08.2023.
  10. Council Directive 93/76/EEC of 13 September 1993 to limit carbon dioxide emissions by improving energy efficiency (SAVE). OJ L 237, 22.9.1993, p. 28-30.
  11. Czyżewski Bazyli, and Aldona Mrówczyńska-Kamińska. 2011. Przepływy międzygałęziowe i podział rent w sektorze rolno-żywnościowym w Polsce w latach 1995-2005 (Input-output flows and distribution of annuities in the agri-food sector in Poland in 1995-2005). Ekonomista 2: 203-233.
  12. Daly Herman E., Joshua Farley. 2011. Ecological economics: principles and applications. NW, Washington, DC: Island Press.
  13. Drożdż Wojciech, Oliwia Mróz-Malik, Marcin Kopiczko. 2021. The future of the Polish Energy mix in the context of social expectations. Energies 14 (17): 5341.
  14. Eurostat. 2014-2019. FIGARO tables: EU inter-country supply, use and input-output tables, https://ec.europa.eu/eurostat/web/esa-supply-use-input-tables/database#CSV%20flat%20format%20(FIGARO%202023%20edition), access: 20.08.2023.
  15. Eurostat. 2023. Physical energy flow accounts, https://ec.europa.eu/eurostat/web/environment/energy-accounts, access: 20.09.2023.
  16. Goldberg Ray Allan, John Herbert Davis. 1957. A concept of agribusiness. Boston: Harvard University.
  17. Gołasa Piotr, Marcin Wysokiński, Wioletta Bieńkowska-Gołasa, Piotr Gradziuk, Magdalena Golonko, Barbara Gradziuk, Agnieszka Siedlecka, Arkadiusz Gromada. 2021. Sources of greenhouse gas emissions in agriculture, with particular emphasis on emissions from energy used. Energies 14 (13): 3784.
  18. Gornall Jemma, Richard Betts, Eleanor Burke, Robin Clark, Joanne Camp, Kate Willett, Andrew Wiltshire. 2010. Implications of climate change for agricultural productivity in the early twenty-first century. Philosophical Transactions of the Royal Society. B: Biological Sciences 365 (1554): 2973-2989. DOI: 10.1098/rstb.2010.0158.
  19. IEA (International Energy Agency). 2019. Investments in energy efficiency by region, 2014-2018. IEA, Paris https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/investments-in-energy-efficiency-by-region-2014-2018.
  20. Isard Walter. 1972. Ecologic-economic analysis for regional development: some initial explorations with particular reference to recreational resource use and environmental planning. Free Press, https://cir.nii.ac.jp/crid/1130000795251692416.
  21. Kasztelan Armand, Aneta Jarosz-Angowska, Anna Nowak, Artur Krukowski. 2021. Konkurencyjna biogospodarka szansą dla zrównoważonego rozwoju krajów Unii Europej-skiej (Competitive bioeconomy as an opportunity for sustainable development of European Union countries). Radom: Instytutu Naukowo-Wydawniczego "SPATIUM" sp. z o.o.
  22. Khan Shahbaz, Muhammad Azam Khan, M.A. Hanjra, Jianxin Mu. 2009. Pathways to reduce the environmental footprints of water and energy inputs in food production. Food Policy 34 (2): 141-149. DOI: 10.1016/j.foodpol.2008.11.002.
  23. Klepacki Bogdan. 2019. Agribusiness and agrologistics - definition and specifity. Journal of Modern Science 39 (4): 103-118. DOI: 10.13166/jms/102400.
  24. Leontief Wassily, Daniel Ford. 1972. Air pollution and the economic structure: empirical results of input-output computations. [In] Input-output techniques, eds. A. Brody and A. P. Carter, 9-32. North-Holland, Amsterdam, https://cir.nii.ac.jp/crid/ 1573105974039842816.
  25. Leontief Wassily. 2018. Environmental repercussions and the economic structure: an input-output approach. [In] Green accounting, eds. P. Bartelmus, E.K. Seifert, 385-394. Routledge, https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.4324/9781315197715-18/environmental-repercussions-economic-structure-input-output-approach-wassily-leontief.
  26. Li Dong Xiaojun Wang, Hing Kai Chan, Riccardo Manzini. 2014. Sustainable food supply chain management. International Journal of Production Economics 152: 1-8. Elsevier. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925527314001133.
  27. Miller Ronald E., Peter D. Blair. 2009. Input-output analysis: foundations and extensions. UK: Cambridge University Press, https://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=viHaAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PR24&dq=Miller,+R.+E.%3B+Blair,+P+D.+%5B2009%5D:+Input-Output+Analysis:+Foundations+and+Extensions.%3B+Cambridge+University+Press,+Cambridge.&ots=gsAnjui-9-&sig=GERCccXl7pXjVjaS6DtNSqD9M0k, access: 10.12.2023.
  28. Monforti Fabio, Jean Dallemand, Irene Pinedo Pascua, Vincenzo Motola, Manjola Banja, Nicolae Scarlat, Hrvoje Medarac, et al. 2015. Energy use in the EU Food sector: state of play and opportunities for improvement. European Commission, Joint Research Centre, DOI: 10.2790/158316.
  29. Mrówczyńska-Kamińska Aldona. 2015. Gospodarka żywnościowa w krajach Unii Europejskiej: kierunki rozwoju, przepływy i współzależności (Food economy in European Union countries: directions of development, flows and interdependencies). Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego.
  30. Notarnicola Bruno, Kiyotada Hayashi, Mary Ann Curran, Donald Huisingh. 2012. Progress in working towards a more sustainable agri-food industry. Journal of Cleaner Production 28: 1-8. DOI: 10.1016/j.jclepro.2012.02.007.
  31. Ozturk Ilhan, Muhammad Tariq Majeed, Sher Khan. 2021. Decoupling and decomposition analysis of environmental impact from economic growth: a comparative analysis of Pakistan, India, and China. Environmental and Ecological Statistics 28 (4): 793-820. DOI: 10.1007/s10651-021-00495-3.
  32. Pagotto Murilo, Anthony Halog. 2016. Towards a circular economy in Australian agri-food industry: an application of input-output oriented approaches for analyzing resource efficiency and competitiveness potential. Journal of Industrial Ecology 20 (5): 1176-1186. DOI: 10.1111/jiec.12373.
  33. Pelletier Nathan, Eric Audsley, Sonja Brodt, Tara Garnett, Patrik Henriksson, Alissa Kendall, Klaas Jan Kramer, David Murphy, Thomas Nemecek, Max Troell. 2011. Energy intensity of agriculture and food systems. Annual Review of Environment and Resources 36 (1): 223-246. DOI: 10.1146/annurev-environ-081710-161014.
  34. Pimentel Ph. David, Marcia H. Pimentel M.S., 2007. Food, energy, and society. Boca Raton: CRC Press. DOI: 10.1201/9781420046687.
  35. Remond-Tiedrez Isabelle, José Rueda-Cantuche, Agustín Afonso, Antonio Amores, Pedro Ferreira, María Lara, Maaike Bouwmeester, et al. 2019. European Union inter-country supply: use and input-output tables - full international and global accounts for research in input-output analysis (FIGARO). DOI: 10.2785/008780.
  36. Rokicki Tomasz, Aleksandra Perkowska, Bogdan Klepacki, Piotr Bórawski, Aneta Bełdycka-Bórawska, Konrad Michalski. 2021. Changes in energy consumption in agriculture in the EU countries. Energies 14 (6): 1570. DOI: 10.3390/en14061570.
  37. Schiff Maurice, Alberto Valdes. 1967. Agriculture and the macroeconomy. Policy Research Working Paper Series 1967. The World Bank.
  38. Stern David I. 2011. The role of energy in economic growth. Annals of the New York Academy of Sciences 1219 (1): 26-51. DOI: 10.1111/j.1749-6632.2010.05921.x.
  39. Stern David I. 2019. Energy and economic growth. [In] Routledge Handbook of Energy Economics, eds. Uğur Soytaş, Ramazan San, 28-46. Routledge, https://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=-u6yDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA28&dq=Studies+have+shown+that+economic+growth+has+not+occurred+while+reducing+energy+consumption,+but+the+example+of+the+agricultural+supply+sector+shows+that+there+is+potential+for+this.&ots=3T5hvCGBAX&sig=GZNIfKfYrLkC4llY9LE_Y4_L9ww, access: 10.12.2023.
  40. Strzelecki Pawel. 2018. Zmiany demograficzne w Europie środkowo-wschodniej a perspektywy wzrostu gospodarczego. [W] Wyzwania ekonomiczne dla Europy Środkowo-Wschodniej (Demographicchange and economic growth perspectives in the Central and Eastern European Countries. [In] Economic challenges for Central and Eastern Europe), ed. Mariusz Strojny, 339-352. Warszawa: Oficyna Wydawnicza SGH.
  41. UNEP. 2011. Decoupling natural resource use and environmental impacts from economic growth. UNEP/Earthprint, https://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=dGt0Rogq6MIC&oi=fnd&pg=PA16&dq=decoupling+economic+growth+from+negative+environmental+impacts&ots=jyF2nzPSt_&sig=1LTh5ngQUFVq4mzBdBlAJgpvZwM, access: 10.12.2023.
  42. Wysokiński Marcin, Paulina Trębska, Arkadiusz Gromada. 2017. Energochłonność polskiego rolnictwa na tle innych sektorów gospodarki (Polish agriculture energy intensity with other economic sectors). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XIX (4): 238-243.
  43. Zegar Józef Stanisław. 2012. Współczesne wyzwania rolnictwa (Contemporary challenges of agriculture). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0054.3948
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu