BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pasińska Dorota (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy)
Tytuł
Zmiany spożycia i rola samozaopatrzenia w mięso drobiowe w Polsce w latach 2005-2022
Changes in Consumption and the Role of Self-Supply in Poultry Meat in Poland in the Years 2005-2022
Źródło
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2024, T. 26, z. 1, s. 228-241, tab., rys., bibliogr. 29 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Słowa kluczowe
Gospodarstwa domowe, Konsumpcja, Mięso drobiowe, Ceny detaliczne, Wyniki badań
Households, Consumption, Poultry meat, Retail prices, Research results
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q11, Q13, Q18
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest rozpoznanie zmian w konsumpcji mięsa drobiowego surowego (schłodzonego i mrożonego) w gospodarstwach domowych według grup społeczno- ekonomicznych ludności, ze szczególnym zwróceniem uwagi na samozaopatrzenie. W długim okresie samozaopatrzenie w drób wykazuje tendencję do spadku jego poziomu i jest ono zróżnicowane w badanych grupach, co znajduje potwierdzenie w badaniach. Do realizacji celu wykorzystano metody statystyki opisowej (analiza zmian w czasie i analiza struktury) oraz badania budżetów gospodarstw domowych prowadzone przez GUS. Badaniami objęto dane za lata 2005, 2010 i 2015-2022. Spożycie naturalne mięsa drobiowego (w tym zarówno mięsa z kur, kogutów i kurcząt, jak i pozostałego drobiu) zmniejszało się we wszystkich grupach gospodarstw domowych. Malejącej autokonsumpcji tego mięsa towarzyszyło obniżanie udziału samozaopatrzenia w jego spożyciu. W badanym okresie najwięcej drobiu z samozaopatrzenia spożywano w gospodarstwach domowych rolników, najmniej w gospodarstwach domowych pracujących na własny rachunek. W gospodarstwach domowych o wyższych dochodach część samozaopatrzenia w drób jest prawdopodobnie częściej zastępowana produktami niszowymi i przetworzonymi oraz posiłkami spożywanymi poza domem, natomiast w gospodarstwach domowych o niskich dochodach - asortymentami pochodzącymi z drobiu konwencjonalnego. Zmniejszanie liczby gospodarstw utrzymujących drób nie będzie sprzyjać zwiększeniu samozaopatrzenia.(abstrakt oryginalny)

The aim of the article is to recognition changes in the consumption of raw poultry meat (chilled and frozen) in households according to socio-economic groups of the population, with particular attention to self-supply. In the long term, self-supply of poultry shows a tendency to decrease its level, and it varies among the studied groups, which is confirmed by the research. To achieve the purpose of the study, descriptive statistics methods (analysis of changes over time and structure analysis) and household budget surveys conducted by the Central Statistical Office were used. The study covers the years 2005, 2010 and 2015-2022. Natural consumption of poultry meat (including meat from hens, cockerel and chickens as well as other poultry) decreased in all household groups. The decreasing self-consumption of this meat was accompanied by a lower share of self-supply in its consumption. During the period under study, the largest amount of self-supplied poultry was consumed in farmers' households, the least in self-employed households. In higher-income households, part of the self-supply of poultry is probably more often replaced by niche and processed products and meals eaten away from home, while in low-income households - by products from conventional poultry. Reducing the number of farms keeping poultry will not contribute to increasing self-supply.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamski Marek, Joanna Kuźniacka, Natalia Milczewska. 2017. Preferences of consumers for choosing poultry meat. Polish Journal of Natural Sciences 32 (2): 261-270.
  2. Augustyńska-Prejsnar Anna, Małgorzata Ormian, Grażyna Gajdek. 2014. Wybory rynkowe mięsa kurcząt brojlerów w opinii studentów (Market choices for broiler chicken meat in the opinion of students). Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (33): 5-13.
  3. Borowska Agnieszka, Aneta Mikuła, Małgorzata Raczkowska, Monika Utzig. 2020. Konsumpcja dóbr i usług w gospodarstwach domowych w Polsce (Consumption of goods and services in households in Poland). Warszawa: SGGW.
  4. Brüntrup Michael, Franz Heidhues. 2002. Subsistence agriculture in development: its role in processes of structural change. Research in Development Economics and Policy. Discussion Paper 1: 1-30, https://entwicklungspolitik.uni-hohenheim.de/fileadmin/_migrated/content_uploads/DP_0_2002_Bruentrup_03.pdf, access: 10.10.2023.
  5. Buchenrieder Gertrud. 2007. Conceptual framework for analysing structural change in agriculture and rural livelihoods. Discussion Paper, No. 113, Leibniz Institute of Agricultural Development in Central and Eastern Europe (IAMO), Halle (Saale), https://nbn-resolving.de/urn:nbn:de:gbv:3:2-11426, access: 02.012.2023.
  6. Chmielewska Barbara. 1993. Spożycie naturalne żywności w chłopskich gospodarstwach domowych (Natural food consumption in peasant households). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  7. Chmielewska Barbara. 2000. Działalność pozarynkowa rolnictwa (Non-market activities in agriculture). Ekonomista 5: 689-713.
  8. Grzelak Aleksander. 2008. Związki gospodarstw rolnych z rynkiem z perspektywy mierników intensywności - na podstawie doświadczeń Polski po roku 1990 (The relationship of farms with market - the perspective of intensity measure base on polish experiences after 1990). Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy 1: 25-49.
  9. GUS (Central Statistical Office, CSO). 2006. Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2005 r. (Characteristics of agricultural farms in 2005). Warszawa: Wydawnictwo GUS.
  10. GUS (Central Statistical Office, CSO). 2006, 2011, 2016-2023. Budżety gospodarstw domowych w 2005 r., 2010 r. 2015-2022 r. (Household budgets in 2005, 2010, 2015-2022). Dane niepublikowane (Unpublished data).
  11. GUS (Central Statistical Office, CSO). 2007-2022. Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich 2007, ..., 2022 (Statistical Yearbook of Agriculture and Rural Areas, 2007, ..., 2022). Warszawa: Wydawnictwo GUS.
  12. GUS (Central Statistical Office, CSO). 2022. Powszechny Spis Rolny 2020. Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2020 r. (General Agricultural Census 2020. Characteristics of agricultural farms in 2020). Warszawa: Wydawnictwo GUS.
  13. GUS (Central Statistical Office, CSO). 2023a. Budżety gospodarstw domowych w 2022 r. (Household budgets in 2022). Warszawa: Wydawnictwo GUS.
  14. GUS (Central Statistical Office, CSO). 2023b. BDL. Dane wg stanu na 2023.05.11 (Data as of May 11, 2023), https://bdl.stat.gov.pl/bdl/dane/podgrup/tablica, access: 06.11.2023.
  15. Kieżel Ewa. 2020. Zrównoważone zachowania konsumentów w sferze spożycia i ich racjonalność. [W] Zrównoważona konsumpcja w polskich gospodarstwach domowych - postawy, zachowana, determinanty (Sustainable consumer behavior in the sphere of consumption and their rationality. [In] Sustainable consumption in Polish households - attitudes, behavior, determinants), ed. Sławomir Smyczek, 121-145. Katowice: Uniwerystet Ekonomiczny.
  16. Komor Agnieszka, Eugenia Czernyszewicz, Sebastian Białoskurski, Anna Goliszek, Wioletta Wróblewska, Joanna Pawlak. 2020. Przemiany w konsumpcji żywności w Polsce w świetle uwarunkowań społeczno-ekonomicznych (Changes in food consumption in Poland in the light of socio-economic conditions). Radom: Instytut Naukowo-Wydawniczy "Spatium".
  17. Kos Czesław, Jan Nowak. 1988. Tendencje spożycia żywności w wybranych krajach RWPG i EWG (Food consumption trends in selected COMECON and EEC countries). Warszawa: PWN IRWiR PAN.
  18. Kostov Philip, John Lingard. 2004. Subsistence agriculture in transition economies: its roles and determinants. Journal of Agricultural Economics 55 (3): 565-579. DOI: 10.1111/j.1477-9552.2004.tb00115.x.
  19. Kwasek Mariola. 2002. Poziom życia rolników w ostatniej dekadzie XX wieku (The living standard of farmers in the last decade of the 20th century). Warszawa: Wydawnictwo IERiGŻ-PIB.
  20. Kwasek Mariola. 2012. Wzorce konsumpcji żywności w Polsce (Food consumption patterns in Poland). Warszawa: Wydawnictwo IERiGŻ-PIB.
  21. Rejman Krystyna. 2010. Spożycie żywności i zachowania żywieniowe wśród ludności o niskich dochodach w Polsce oraz wnioski dla polityki wyżywienia (Food consumption and eating behaviors among low-income people in Poland and conclusions for food policy). Warszawa: SGGW.
  22. Sojkin Bogdan. 1994. Determinanty konsumpcji żywności. Analiza hierarchiczna (Determinants of food consumption. Hierarchical analysis). Zeszyty Naukowe. Seria 2. Prace Habilitacyjne/Akademia Ekonomiczna w Poznaniu 135: 1-152.
  23. Stanisławska Joanna, Agnieszka Kozera, Romana Głowicka-Wołoszyn. 2014. Samozaopatrzenie a sytuacja finansowa gospodarstw domowych rolników w Polsce w 2010 roku (Self-supply and the financial situation of farmers' households in Poland in 2010). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XVI (1): 195-200.
  24. Świetlik Krystyna. 2008. Ceny żywności w procesie rynkowych przemian polskiej gospodarki (1994-2004) (Food prices in the process of market transformation of the Polish economy (1994-2004)). Warszawa: Wydawnictwo IERiGŻ-PIB.
  25. Trębska Paulina 2016. Znaczenie spożycia naturalnego w wiejskich gospodarstwach domowych wyodrębnionych według cech społeczno-ekonomicznych (The importance of natural consumption in rural households separated according to socio-economic characteristics). Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 115: 117-126. DOI: 10.22630/EIOGZ.2016.115.36.
  26. Trębska Paulina. 2020. Determinanty samozaopatrzenia żywnościowego w wiejskich gospodarstwach domowych (Determinants of food self-supply in rural households). Warszawa: SGGW.
  27. Zalega Tomasz. 2012. Konsumpcja. Determinanty, teorie i modele (Consumption. Determinants, theories and models). Warszawa: PWE.
  28. Zawadzka Danuta. 2015. Mięso i przetwory. [W] Konsumpcja żywności w Polsce w latach 2004-2014. Uwarunkowania i tendencje (Meat and processed. [In] Food consumption in Poland in 2004-2014. Conditions and trends), ed. Krystyna Świetlik, 155-175. Warszawa: Wydawnictwo IERiGŻ-PIB.
  29. Zegar Józef Stanisław. 2007. Kwestia gospodarstw samozaopatrzeniowych w Polsce (The issue of self-supply farms in Poland). Wieś i Rolnictwo 1 (134): 33-57.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0054.2851
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu