BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Stokłosa Krzesław (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Kinetyczna interpretacja krzywych zmian liczby nadtlenkowej w olejach jadalnych
Kinetic Interpretation of Cuvers Describing Changes in Peroxide Values in Edible Oils
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1995, nr 459, s. 5-14, tabl., rys., bibliogr. 3 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Chemia, Olej jadalny
Commodity science, Chemistry, Edible oil
Uwagi
summ.
Abstrakt
W pracy przedstawiono zastosowanie kinetycznych modeli do opisu krzywych wklęsłych rosnących, charakteryzujących zmiany liczby nadtlenkowej w olejach jadalnych. Celem zastosowania jest unaocznienie korzyści, jakie przynosi kinetyka w ocenie stabilności olejów jadalnych i w tym szybkości oraz mechanizmu przemian. Skorzystano tutaj między innymi z rezultatów badań H. Parduna i E. Krolla, szczególnie uznanych specjalistów niemieckich. (fragment tekstu)

The author has analyzed the results obtained by the two German researchers Pardun and Kroll and proposed new methods of the estimation of edible oils reactivity. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Kondratowicz-Pietruszka E., Stokłosa K., Kritische Bemerkungen zu den Genenwärtig Angewandten Prüfmethoden der Stabilität von Fettprodukten und Antioxydanten, "Forum Ware" 1993, Nr. 1-4.
  2. Kondratowicz-Pietruszka E., Stokłosa K, Wybrane zagadnienia kinetyki ekonomicznej, AE, Kraków 1994.
  3. Pardun H., Kroll E., Der Schaal-Test, ein einfaches Mittel zur Bestimmung der Oxydationsstabilität von Ölen und Fetten, "Deutsche Lebensmittel- -Rundschau" 1970, Vol. 66, Nr. 12.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu