BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kondratowicz-Pietruszka Elżbieta (Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem), Ostasz Lidia (Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem)
Tytuł
Zmiany liczby nadtlenkowej w ogrzewanym oleju sojowym
Changes in Peroxide Value in Heated Soya Oil
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1995, nr 459, s. 15-27, bibliogr. 17 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Chemia, Olej jadalny
Commodity science, Chemistry, Edible oil
Uwagi
summ.
Abstrakt
Opisano krzywe akceleracji aw do opisu krzywych wklęsłych rosnących. Zanalizowano krzywe wzrostu LOO(t) z zastosowanie oleju sojowego w różnych temperaturach.

The author has presented a conception of a quantative of the LOO(t) growth mechanism in the initial stage of soya oil exidation. Simple models describing the LOO(t) growth rate - following from the generalized diagram of the mechanism - have been supplied. On the example of the LOO(t) growth soya oil there have been in presented methods of the determination of the n rank in the function, the LOO(t) growth rate constants, the specific growth rates - V(t), and unitary rates - V(t). The analysis in question can constitute a model that can be applied for the estimation of the identity of methods used in researches and in practice (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Atkins P., Chimie generale, Université d'Oxford, InterEditions, Paris 1992.
  2. Einfluss der Reaktionsbedingungen auf den Verlauf des Polymerisationsprozesses, W. Schwarz et al., "Fat Science Technology" 1993, No. 95.
  3. Einfluss von Fettreduktion und Substitution mit einem Fettersatzstoff auf den Vitamin E-Gehalt im Plasma und auf die Oxidierbarkeit der LDL, S. Hailer et al" "Fat Science Technology" 1993, No. 95.
  4. Fast Chemiluminescence Method for Detection of Oxidized Lipids, B. Matthaus et. al., "Fat Science Technology" 1994, No. 96.
  5. Ficini J., Lumbroso-Bader N, Depezay J.C., Strukture de la materie cinétique, Hermann, Paris 1990.
  6. Kinetyka kwalitonomiczna, pod red. K. Stokłosy, wyd. II, AE, Kraków 1990.
  7. Kondratowicz E., Ocena okresu trwałości oleju rzepakowego z wykorzystaniem kinetycznych parametrów kwasu oleinowego, AE, "Zeszyty Naukowa", Kraków 1991, nr 338.
  8. Kondratowicz E., Stokłosa K., Kritische Bemerkungen zu den genwärtigangewandten Prüfmethoden der Stabilität von Fettprodukten und Antixidanten, "Forum Ware" 1993, Vol. 21, Nr. 1-4.
  9. Kondratowicz E., Stokłosa K., Krytyczne wartości liczby Lea i smakowitości w ocenie trwałości oleju uniwersalnego, AE, "Zeszyty Naukowe", Kraków 1993, nr 397.
  10. Kondratowicz E., Stokłosa K., Wybrane zagadnienia kinetyki ekonomicznej, AE, Kraków 1994.
  11. Moreau C., Payen J.P., Cinétique chemique, Berlin, Paris 1990.
  12. Niewiadomski H., Technologia nasion rzepaku, PWN, Warszawa 1983.
  13. On the Participation of Fatty Alcohols in. Inhibited Oxidation of Lipids, V. Nedjalka et al., "Fat Science Technology" 1993, No. 95.
  14. PN-60/A-86921, Oznaczanie liczby kwasowej.
  15. PN-76/A-86914, Oznaczanie liczby jonowej.
  16. PN-84/A-86918, Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  17. Thermodynamique et cinétique chemiques, L. Schuffenecker et al., Dokumentation - Lavoisier, Paris 1991.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu