BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bogacka-Kisiel Ewa
Tytuł
Problemy obsługi bankowej gospodarki żywnościowej
Problems of the Banking Service System for the Agricultural Sector
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Finanse i Bankowość (1), 1995, nr 693, s. 17-25, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarka żywnościowa, Banki spółdzielcze, Polityka rolna, Kredyt rolny, Polityka kredytowa banków, Restrukturyzacja banków spółdzielczych
Food economy, Cooperative banks, Agricultural policy, Agricultural credit, Credit policy of banks, Restructuring of cooperative banks
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Bank Gospodarki Żywnościowej SA (BGŻ)
Abstrakt
Przedmiotem opracowania jest ocena obecnego stanu instytucji bankowych świadczących usługi finansowe na rzecz gospodarki żywnościowej, a w szczególności wyboru modelu banku obsługującego podmioty tej sfery gospodarki i kierunku rozwoju jego oferty usługowej.

One of main characteristics of the banking service system for the agricultural sector in Poland is the existence of a positive feedback between the financial condition of banks and its clients. This interdependence imposes the analysis in two profiles: the estimate of the current state of banking institutions and the description of the financial supply of agriculture and food industry. As a result of these considerations the evolution of the banking service system for the food sector is traced out, consolidating the model of a local, specialized bank. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
1426-1278
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu