BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Adamczuk Franciszek
Tytuł
Franchising - istota, szanse i zagrożenia
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Ekonomia i Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze (4), 1997, nr 760, s. 9-13, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Franchising, Umowa franchisingowa, Prawo handlowe
Franchising, Franchising contract, Commercial law
Abstrakt
W artykule wyjaśniono pojęcie franchisingu, przedstawiono rys historyczny zjawiska oraz prawno-ekonomiczne aspekty franchisingu, a także ukazano szanse i zagrożenia dla prowadzenia działalności gospodarczej z punktu widzenia franchisodawcy i franchisobiorcy. Autor stawia tezę, że franchising jest najbardziej bezpieczną i nadal niedocenianą formą prowadzenia działalności gospodarczej.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Banachowicz E.: Franchising - skorzystaj z tej szansy. Warszawa: Poltext 1994.
  2. Czub A.: Franchising w praktyce. "Businessman" 1992 nr 10.
  3. Koch A.: Umowa franchisingowa. "Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny" 1990 nr 3.
  4. Kolarski G.: Franchising. Warszawa: CIM 1992.
  5. Mendelsohn A., Acheson D.: Franchising. Warszawa: Poltext 1992.
  6. Nowa encyklopedia powszechna. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN 1995.
  7. Starkowski M.: Pomysł ha sprzedaż. "Businessman" 1992 nr 12.
  8. Stecki L.: Franchising. Toruń: TNOiK 1994.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
1427-2229
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu