BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Marcysiak Tomasz
Tytuł
Czy można negocjować globalizację?
Can We Negotiate Globalization?
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 1, s. 114-117, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Globalizacja, Społeczne skutki globalizacji
Globalization, Social results of globalisation
Uwagi
summ.
Abstrakt
Potencjalnych uczestników renegocjacji nad procesem globalizacji, autor podzielił na trzy grupy-poziomy: poziom pierwszy - dyskurs akademicki, poziom drugi - wielkie korporacje, poziom trzeci - człowiek globalny (homo globalicus). Autor podjął także próbę odpowiedzi na postawione w tytule pytanie.

The aim of the paper is to answer the question from the title. The paper is trying to divide the potential participants into three groups: the first one - academic discussion, the second one - large corporations, and the third one - a global human being. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Barber B. (1995): Dżihad kontra MacŚwiat. Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA S.A., Warszawa.
  2. Bauman Z. (2000): Globalizacja. PIW, Warszawa.
  3. Bednarski A. (1998): Pułapy i pułapki globalizacji. TNOiK, Toruń.
  4. Fukuyama F. (1997): Zaufanie, Kapitał społeczny a droga do dobrobytu. PWN, Warszawa-Wrocław.
  5. Fukuyama F. (2000): Wielki wstrząs. Natura ludzka a odbudowa porządku społecznego. Politeja, Warszawa.
  6. Gorlach K. (2001): Świat na progu domu. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.
  7. Huntington S., P. (2000): Zderzenie cywilizacji. Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA S.A., Warszawa.
  8. Kempny M. (2000): Globalizacja. Encyklopedia Socjologii, tom 1. Oficyna Naukowa, Warszawa.
  9. Putnam R. (1996): Demokracja w działaniu. Znak - Fundacja Batorego, Kraków-Warszawa.
  10. Rifkin J. (2001): Koniec pracy, Schyłek siły roboczej na świecie i początek ery postrynkowej. Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław.
  11. Sosnowska, A. (1998): Zaufanie... Fukuyamy jako przykład "nowego kulturalizmu" [W:] Studia Socjologiczne, nr 3/1998, Warszawa.
  12. Toffler A. (1997): Trzecia fala. Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu