BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jędruchniewicz Andrzej
Tytuł
Przyczyny restrukturyzacji przedsiębiorstw spożywczych
Rationale for Restructuring of Food Industry Enterprises
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 5, s. 47-51, bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Restrukturyzacja przedsiębiorstw, Rozwój przedsiębiorstwa, Zarządzanie przedsiębiorstwem, Organizacja przedsiębiorstwa, Przemysł spożywczy
Restructuring of enterprises, Enterprise development, Enterprise management, Enterprise organisation, Food industry
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem opracowania jest wyszczególnienie i przedstawienie głównych przyczyn powodujących restrukturyzację przedsiębiorstw działających w przemyśle spożywczym.

Firm 's restructuring means complex changes in its performance, which are aimed at efficiency improvement. There are direct and indirect reasons for restructuring. Generally, two reasons are of direct character, namely poor economic and financial results of the enterprise and its comprehensive deterioration. Indirect reasons may be divided into two groups: external and internal ones. Amongst most important external determinants of company's restructuring we can find the following: the change in domestic demand for food products, falling foreign demand, privatization and growing competition. Insufficient investments as well as firm s acquisitions and mergers represent internal incentives for restructuring. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Chechelski P., Morkis G. (1997): Specjalizacja i koncentracja w przemyśle spożywczym. IER1GŻ, Warszawa.
  2. Drożdż J., Urban R. (1999): Analiza ekonomiczno-finansowa wyników przemysłu spożywczego w latach 1992- 1998. IERiGŻ, Warszawa.
  3. Koźmiński A., Obłój K. (1989): Zarys teorii równowagi organizacyjnej. PWE, Warszawa.
  4. Nalepka A. (1998): Zarys problematyki restrukturyzacji przedsiębiorstw. Antykwa, Kraków.
  5. Sapijaszka Z. (1996): Restrukturyzacja przedsiębiorstwa. Szanse i ograniczenia. WN PWN, Warszawa.
  6. Szymanowski W. (1996): Podstawowe problemy restrukturyzacji przedsiębiorstw przemysłowych. Przemyśl Spożywczy, nr 3.
  7. Weston J. E, Copeland T. E. (1992): Managerial Finance. The Dryden Press A Harcourt Brace Jovonovich College Publisher, New York.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu