BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sarnecki Józef
Tytuł
Rozwój małych zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego na obszarach wiejskich (na przykładzie wybranych powiatów)
Development of Small Enterprises of Food Industry in Rural Areas (One the Basis Selected Discrits)
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 5, s. 79-82, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Agrobiznes, Przemysł spożywczy, Produkcja rolna, Przemysł przetwórstwa rolnego, Spółdzielczość, Spółdzielczość rolnicza, Gospodarka rynkowa, Restrukturyzacja spółdzielczości
Agrobusiness, Food industry, Agricultural production, Agricultural processing industry, Cooperative movement, Agricultural cooperation, Market economy, Restructuring of co-operatives
Uwagi
summ.
Abstrakt
Scharakteryzowano małe zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego na obszarach wiejskich, uwzględniając ich liczbę, zatrudnienie, zdolności produkcyjne i ich wykorzystanie. Doceniając znaczenie tego przetwórstwa na obszarach wiejskich odniesiono się do kwestii dalszego ich rozwoju.

The paper characterizes small enterprises of food industry in rural areas: number, employment, production, output capacity, their plans of future development. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Klodziński M. (1999): Raport o stanie sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce w latach 1997-1998. Polska Fundacja Promocji i Rozwoju Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Warszawa.
  2. Łącka I. (1999): Strategia niszy rynkowej małych firm mięsnych. Przemysł Spożywczy, nr 2, Warszawa.
  3. Sarnecki J. (1996): Przetwórstwo spożywcze na obszarach wiejskich. Agro-Serwis, nr 10, Warszawa.
  4. Szczepaniak I. (1994): Zakłady przemysłowe i rzemieślnicze na terenach wiejskich. lERiGŻ. Projekt badawczy nr 558219203 - Procesy dostosowawcze otoczenia rolnictwa do warunków rynkowych. Warszawa.
  5. Szczepaniak L, Wigier M. (2000): Małe i średnie przedsiębiorstwa przemyski spożywczego a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, zeszyt 3, Warszawa-Poznań-Zamość.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu