BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Majchrzycki Dariusz, Pepliński Benedykt
Tytuł
Ekonomiczne aspekty uprawy roślin strączkowych na paszę
The Economical Aspects of Pulse Crop Growing for Feeding Stuff
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 5, s. 231-235, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Produkcja rolna, Produktywność, Koszty produkcji, Efektywność rolnictwa
Agriculture, Agricultural production, Productivity, Production costs, Efficiency in agriculture
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono rachunek kosztów oraz opłacalność uprawy wybranych roślin strączkowych na ziarno w kontekście zastąpienia rodzimym białkiem roślinnym białka pochodzącego z mączek zwierzęcych oraz śruty poekstrakcyjnej sojowej.

In the article there are presented the economical aspects of pulse crop growing for feeding stuff in face of appear the BSE diseases and forbid of using the animals feeding stuff. The calculations of production pulse crop were made. The best economical result gives a pea, field pea and broad bean. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Agro serwis (2001): BSE, czyli "choroba szalonych krów". Nr 1.
  2. Boss-Rolnictwo 16.12.2000. Rynki zboża pasze oleiste "Stop! - dla mączek".
  3. Top Agrar Polska 2/2001. Bilans białka: Skazani na soję?".
  4. Wall Street Journal Europe 2001 przedruk Gazeta Wyborcza 19.03.2001 "Wielkie koszty chorób zwierząt hodowlanych".
  5. Muzalewski A. (2000): Koszty eksploatacji maszyn. Wskaźniki eksploatacyjno-ekonomiczne maszyn i ciągników rolniczych stosowanych w gospodarstwach rolniczych. IBMER, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu