BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Żurek Andrzej
Tytuł
Tendencje produkcji żywności w świecie w latach 1961-1999
Tendencies in World Food Production in 1961-1999
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 1, s. 225-230, tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja żywności, Wyżywienie świata
Food production, Feeding the world
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autor omówił, w oparciu o dostępne materiały statystyczne, tendencje w światowej produkcji żywności w latach 1961-1999, z uwzględnieniem sytuacji poszczególnych kontynentów i grup państw.

The world production of grain and meat in the years 1961-1999 grew quicker than the population number which almost doubled. The production per capita of grain increased by 22% and that of meat by 66%. The production of milk grew more slowly and in 1999 per capita was by 20% lower than in 1961. The progress in food output was achieved mainly by means of intensification of agricultural production: irrigated area increased twice and grain yields grew nearly 2.5 times. In a majority of countries of Europe, North America, Oceania, and in some countries of South America a high level of food production was achieved. A particularly quick growth took place in South and East Asia where the per capita production of grain, meat and milk considerably increased. A decline in food production, on the other hand, occurred in Africa, in the Near East and in countries of the former Soviet Union. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Agriculture - Horizon (2010). 1993. FAO, Rome.
  2. FAOSTAT (2002). FAO Databases, Rome.
  3. Ferrara B., de Franciscis G., Intrieri F. (1972): L'allevamento buffalino in una moderna agricoltura. Relazione svolta al. VII Simposio Internazionale di Zootecnia, Milano 15-17 aprile 1972.
  4. Fierla E. (1999): Geografia gospodarcza świata. PWE, Warszawa.
  5. ROSS Cockrill W. (1974): The husbandry and health of the domestic buffalo. FAO, Rome.
  6. Żurek A. (2001): Stan rolnictwa polskiego na tle rolnictwa europejskiego. Strategia inwestowania i rozwoju przedsiębiorstw oraz kształcenia kadr w gospodarce żywnościowej (praca zbiór, pod red. T Ziejewskiego). AR w Szczecinie.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu