BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Adamowicz Mieczysław
Tytuł
Trendy rozwojowe w sektorze agrobiznesu w Unii Europejskiej
Development Trends in the Agrobusiness Sector of the European Union
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 2, s. 7-11, bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Agrobiznes, Rynek żywności, Handel artykułami żywnościowymi, Konkurencyjność handlowa
Agrobusiness, Food market, Food trade, Trade competitiveness
Uwagi
synopsis, summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Autor przeanalizował ogólne trendy i strategie rozwoju agrobiznesu, zwracając uwagę na handel i dystrybucję żywności. Omówił także kwestię koncentracji i umiędzynarodowienia systemu wytwarzania i dystrybucji żywności oraz wzrost roli i konkurencyjności korporacji wielonarodowych.

The article presents the analysis of general trends and strategies in agribusiness development with special attention to food retailing and distribution. The Author points out especially the concentration and internationalization in food processing and retailing and strengthening the competitiveness of multinational companies. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowicz M. (2000): Konkurencyjność w systemie gospodarki żywnościowej krajów Unii Europejskiej. [W:] Konkurencyjność gospodarki Polski w dobie integracji z Unią Europejską i globalizacją. Wyd. SGH, Warszawa 1999.
  2. Adamowicz M. (1999): Konkurencja i konkurencyjność w agrobiznesie. Aspekty teoretyczne i praktyczne. ZER Nr 2-3/1999.
  3. Agra Europe (1997): European Food & Drink Markets, London.
  4. Agrodata (1998): Structures, performances et strategies des groupes agro-alimentaires multinationaux. CIHEAM.
  5. Eurostat (1997): Retailing in the E.E.A.
  6. Eurostat (1997a): Panorama de l'industrie europeene, Bruxelles.
  7. European Commission (1997): The single Market Review: subseries II: impact on services distribution - European Distribution. Vol. 4.
  8. European Commission (1997a): The single Market Review: subseries II: impact on manufacturing, volume 7 Processed foodstuffs.
  9. The European Agro-Food System and the Challenge of Global Competition (1999). ISMEA, Roma.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu