- Autor
- Baer Agnieszka
- Tytuł
- Wpływ rozszerzenia Unii Europejskiej na samowystarczalność żywnościową na tle poziomu konsumpcji
The Influence of the EU Enlargement on Food Self-Sufficiency against a Background of the Consumption Level - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 2, s. 12-17, tab., bibliogr. 4 poz.
- Słowa kluczowe
- Gospodarka żywnościowa, Produkcja rolna, Rolnictwo, Wielkość spożycia
Food economy, Agricultural production, Agriculture, Volume of consumption - Uwagi
- synopsis, summ.
- Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstrakt
- Celem opracowania było określenie stopnia samowystarczalności żywieniowej dla UE, rozszerzonej o kraje ubiegające się o członkostwo (Cypr, Czechy, Estonia, Litwa, Łotwa, Malta, Polska, Słowacja, Słowenia i Węgry). Autorka wyodrębniła grupy produktów, w zakresie których, rolnictwo krajów kandydujących ma charakter konkurencyjny bądź komplementarny względem rolnictwa UE. Dokonała także bezpośredniej oceny poziomu wyżywienia mieszkańców kandydujących na tle UE. Analiza objęła 10 spośród 13 krajów kandydujących oraz UE ogółem. Przeprowadzona analiza symulacji wykazała, że po akcesji na wspólnym rynku nastąpi wzrost bezwzględny nadwyżek produkcji w zakresie większości produktów rolnych. W ujęciu względnym będzie miało miejsce zmniejszenie wskaźnika nadprodukcji.
The paper aimed at the evaluation of the degree of food self-sufficiency in the EU after the enlargement to the 10 Candidate Countries which are Cyprus, Czech Republic, Estonia, Lithuania, Latvia, Malta, Poland, Slovakia, Slovenia and Hungary. The result of the simulation shows that after the accessing process absolute surpluses of the most agricultural products will increase on the common market. On the other hand, relative indicator of overproduction will decrease. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Gronowska-Senger A. (2000): Ocena wyżywienia. [W:] Gawęcki J., Hryniewiecki L. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa.
- Małysz J. (1991): Bezpieczeństwo żywnościowe - strategiczna potrzeba ludzkości. Warszawa.
- Poczta W. (1994): Rolnictwo polskie a rolnictwo EWG. Studium komparatywne. Rozprawy Naukowe, zeszyt 247. Wyd. AR Poznań.
- Sekuia W. i in. (1997): Wyżywienie w Polsce na tle innych krajów. IŻŻ, Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol