BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kałuża Halina, Soczewka Iwona
Tytuł
Przystosowanie przemysłu mleczarskiego do zmieniających się uwarunkowań rynkowych
Adaptation of Dairy Industry to Changing Market Conditions
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 980, s. 178-184, tab., bibliogr. 4 poz.
Tytuł własny numeru
Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Spółdzielczość mleczarska, Zmiany organizacyjne, Zarządzanie w procesie zmian, Materiały konferencyjne
Dairy industry, Cooperative creameries, Organisational change, Management under change process, Conference materials
Uwagi
summ.
Abstrakt
W pierwszej części artykułu omówiona została sytuacja przemysłu mleczarskiego w Polsce. Drugą część poświęcono zmianom w funkcjonowaniu wybranych spółdzielni mleczarskich. Przeprowadzone badania miały na celu wychwycenie zmian jakie nastąpiły w tych podmiotach w latach 1997-2001, oraz określenie, w jakim stopniu wpłynęły one na kondycję finansową badanych spółdzielni. Badaniami objęto Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Siedlcach oraz Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Garwolinie, znajdujących się na terenie województwa mazowieckiego.

Hard rules of economy force its players to adapt to its requirements. Dairy industry as all food market has got very difficult task to aim. The dairy producers are faced with very high demands especially quality ones from milk producing to final products. It needs huge investments on dairy proper modernisation and skilful management and cooperation with milk producers as well. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Kozłowski A., Babuchowski A.: Przyśpieszenie zmian i przeobrażeń w polskim mleczarstwie. "Przegląd Mleczarski" 2002 nr 9.
  2. SES Analysis and Projections Copyright 1999 by Sparks Europe Sp. z o.o.
  3. Sierpińska M., Jachna T.: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. Warszawa: PWN 1998.
  4. Urban R.: Strategiczne problemy przemysłu spożywczego. "Studia i Monografie" nr 94. Warszawa: IERiGŻ 1999.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu