BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Rytko Anna
Tytuł
Członkostwo w UE a konkurencyjność polskiego rolnictwa oraz innych krajów Europy Środkowej i Wschodniej
Membership in EU - Competitiveness of Polish Agriculture and Other Central and East European Countries
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 2, s. 163-167, tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Konkurencyjność rolnictwa, Produkcja rolna, Handel produktami rolnymi, Integracja gospodarcza
Agricultural competitiveness, Agricultural production, Agricultural trade, Economic integration
Uwagi
synopsis, summ.
Kraj/Region
Europa Środkowo-Wschodnia
Central and Eastern Europe
Abstrakt
Celem opracowania było przedstawienie krótkich charakterystyk krajów Europy Środkowej i Wschodniej, ich produkcji rolniczej oraz wielkości obrotów handlowych z Unią Europejską. Zamiarem autorki było zweryfikowanie hipotezy, iż kraje te, po procesach transformacyjnych i stowarzyszeniowych, odniosły mniejsze korzyści aniżeli kraje Unii Europejskiej.

Competitiveness is widely meaning idea. In this paper we take onto account competitiveness as ability of countries to produce and distribute competitive products and services in relation to products and services from another countries. According this definition polish agri-food products will able to have comparative advantages on European Union market, even though total agricultural production don't receive pre transition level and agricultural trade with EU don 't have surplus. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowicz M. (1999): Competition and Competitiveness in Agrobusiness [W:] Foreign trade and foreign investment in agri-food sectors. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  2. Adamowicz M. (2000):Polityka ochrony konkurencji a konkurencyjność w kompleksie rolno-żywnościowym. [W:] Możliwość poprawy konkurencyjności agrobiznesu. AR w Lublinie
  3. Balassa B. (1962): The theory of economic integration. London.
  4. Balassa В. (1989): Comparative advantage, trade policy and economic development. New York University Press.
  5. Frohberg K. (2000): Konkurencyjność polskiego rolnictwa.[W:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa.
  6. Guzek M., Biskup J. (1999): Konkurencyjność Polski wobec Unii Europejskiej w zakresie towarów rolno-żywnościowych według przewag komparatywnych. IKiCHZ, Warszawa.
  7. Scott B. R. (1985): U.S. Competitiveness: Concepts, Performance and Implications [W:] U.S. Competitiveness in the World Economy. Harvard Business School Press, Boston, Massachusetts.
  8. Rytko A. (2000): Czynniki regulacji rynkowych i ich wpływ na konkurencyjność artykułów rolno-spożywczych z uwzględnieniem krajów CEFTA [W:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Akademia Rolnicza w Lublinie.
  9. Wspólnoty Europejskie (2001): Biuletyn informacyjny. IKiCHZ, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu