BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bąk-Filipek Ewa
Tytuł
Zmiany na rynku wołowiny w Polsce
The Changes on the Beef Market in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 3, s. 12-15, tab., bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł mięsny, Mięso wołowe
Meat industry, Beef meat
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Rynek mięsa wołowego jest powiązany z dwoma innymi sektorami produkcji zwierzęcej, tzn mleczarskim i mięsa wieprzowego, w stosunku do których pełni rolę uzupełniającą. W związku z rozpowszechniającą się w krajach Unii Europejskiej chorobą BSE, sytuacja na rynku wołowiny, i tak od wielu lat kryzysowa, jeszcze bardziej się pogorszyła. Artykuł poświęcony został zmianom jakie zaszły na rynku wołowiny w Polsce (ceny, handel zagraniczny, spożycie, przetwórstwo). Autorka przedstawiła także działania podejmowane przez Agencję Rynku Rolnego na rynku wołowiny. Artykuł zamyka analiza sytuacji na rynku mięsa wołowego w Krajach UE (produkcja i spożycie).

The main objective of this paper is to analyse the changes on the beef market in Poland. This article shows economic and organisational situation on the beef market in 2001. This work presents the reaction of beef market to the BSE crisis. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Urban R., Wigier M. (2000): Rynek mięsa wołowego. [W:] Opcje strategiczne dla sektora agrobiznesu. FAPA, Warszawa, 505-530
  2. Rynek mięsa. Raport rynkowy ARR i lERiGŻ, październik 2001, 14-22
  3. Rolnictwo w I półroczu 2001 r, GUS, Warszawa 2001
  4. Wojtyra W. (2000): Rynek mięsa. FAPA, Warszawa, 7-11, 52-53
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu