BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Czubak Wawrzyniec
Tytuł
Analiza regionalna produkcji surowca do przemysłu cukrowniczego w Polsce w 1999 i 2000 roku
The Regional Analyses of Row Material Production for Sugar Industry in Poland in 1999 and 2000 Year
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 3, s. 36-40, tab., rys., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja cukru, Analiza regionalna, Przemysł cukrowniczy
Sugar production, Regional analysis, Sugar industry
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Autor, na podstawie wielkości produkcji buraków cukrowych i ich skupu, określił regionalne dopasowanie bazy surowcowej dla przemysłu cukrowniczego. Celem podjętych rozważań, o regionalnej współzależności zjawisk, było wykazanie braku dysproporcji rozmieszczenia produkcji buraków względem przemysłu cukrowniczego. Natomiast wyniki produkcyjne cukrowni posłużyły do oszacowania zapotrzebowania na surowiec w poszczególnych województwach i sporządzenia bilansu nadwyżek lub niedoborów regionalnych.

The main aim of this paper was to show no regional differences between sugar beets production, procurement and processing. The reason of no significant disproportion is mainly the economical sensibility on transport. For that reason the sugar beets cultivation was concentrated close to the sugar factories, means in central and southeast part of Poland. Sugar production in vivodship depends on number and capacity of factories and cultivation results in region. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Chudoba Ł. (1997): Przemysł cukrowniczy w latach dziewięćdziesiątych. Komunikaty Raporty Ekspertyz, IERiGŻ, nr 415.
  2. Skrobia i cukier (2001) i (2002). Wydawnictwo Bartens, Słubice.
  3. Kozłowska A. (1999): Na ratunek polskim cukrowniom. Boss-Rolnictwo, nr 2(469).
  4. Papuga J. (2000): Polski cukier - co mu szkodzi?. Boss-Rolnictwo, nr 44(563).
  5. Pietraszewski A., Wagner W., Wysocki F. (1989): Podstawy agroekonometrii.
  6. Raporty Rynkowe Rynek cukru (2001 i 2002), IERiGŻ, Warszawa, nr 20, 19, 18, 17.
  7. Rocznik statystyczny województw 1999 i 2000,GUS Warszawa 2000 i 2001.
  8. Skup i ceny produktów rolnych w 1999 roku (2000), GUS, Warszawa.
  9. Skup i ceny produktów rolnych w 2000 roku (2001), GUS, Warszawa.
  10. Wykrętowicz S. (1997): Najnowsze dzieje cukrownictwa w Polsce (1944-1989). Poznań.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu