BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Piekarzewska Hanna
Tytuł
Pozasurowcowe uwarunkowania lokalizacji zakładów przemysłu spożywczego
Except for Raw Material Conditions of Localisation of Food Industry
Źródło
Monografie i Opracowania / Szkoła Główna Handlowa, 1996, nr 408, s. 151-163
Słowa kluczowe
Gospodarka przestrzenna, Lokalizacja produkcji przemysłowej, Przemysł spożywczy, Prywatyzacja
Spatial economy, Industrial production location, Food industry, Privatisation
Abstrakt
Przedmiotem artykułu jest analiza pozasurowcowych uwarunkowań wpływających na wybór lokalizacji zakładów przemysłu spożywczego. Autorka omówiła takie czynniki jak: rynek zbytu, korzyści aglomeracyjne, dostępność komunikacyjna, woda, siła robocza i wielkość produkcji. Na zakończenie przedstawiła wpływ prywatyzacji przedsiębiorstw przemysłu spożywczego i przemian zachodzących w sektorze spółdzielczym na lokalizację produkcji przemysłowej.

The subject of this article is analysis of except for raw material conditions affecting on selection of localisation of factories of food industry. The author discussed such factors as outlet, agglomerating advantages, transport accessibility, water, labour force and size of production. In conclusion the article presented impact of food industry privatisation on localisation of industrial production. (M.P.)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0867-7727
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu