BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kowalska Anna
Tytuł
Rozwój rynku soków, napojów owocowych i warzywnych w Polsce
Juice, Fruit and Vegetable Drinks Market Development in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 3, s. 90-94, tab., rys., bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Rynek żywności, Rynek soków i napojów, Przetwórstwo owocowo-warzywne, Produkcja żywności, Konsumpcja żywności, Handel zagraniczny
Food market, Juices and drinks market, Fruit and vegetables processing, Food production, Food consumption, Foreign trade
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Soki i napoje owocowe, warzywne i owocowo-warzywne to jeden z najważniejszych części szerokiego rynku napojów bezalkoholowych. Autor przeanalizował zmiany jakie miały miejsce na tym rynku w latach 1997-2000 w Polsce, a zatem produkcję, import i eksport oraz spożycie.

A trade of juice and drinks dynamically expands in last years the major part of fruit and vegetable juice and drink production is sold on polish market. In 2000 was produced 7905,5 thousand hectoliter juice and drinks. More than 86% at this production it was a fruit juice and drinks. Polish producers export (ungainly Apple concentrate) to Germany and Holland. We import orange and grapefruit concentrate. Consumption of juice and drinks increase tram 2 liter in early 90. to near 20 liter in 2000. Polish consumers predominating drink orange, apple and grapefruit juice. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Boruc R. (2001): Na zdrowie. Handel nr 2, 24-27.
  2. Karbarczyk S. (2000): Soków i mrożonek coraz więcej. BOSS Rolnictwo nr 6, raport.
  3. Kobielska Z. (2002): Soki: z butelki lub kartonika. BOSS Rolnictwo nr l, 31-32.
  4. Rutkowski A. (2001): Polska nauka o żywności na przełomie wieków. Przemyśl Spożywczy nr 10, 42-44.
  5. Szot E. (2001): Przemysł spożywczy polska specjalność? BOSS Rolnictwo nr 9, 9-12.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu