BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kuchnowska Izabela
Tytuł
Ekonomiczne i społeczne aspekty konsumpcji artykułów żywnościowych w Polsce w okresie transformacji gospodarczej
Economic and Social Aspects of Food Consumption during the Time of Transformation of Polish Economy
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 3, s. 100-103, tab., bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Przekształcenia ustrojowo-systemowe, Wydatki gospodarstw domowych, Zachowania konsumenta, Struktura konsumpcji żywności
Political and systemic transformations, Household expenditures, Consumer behaviour, Structure of food consumption
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Autorka zaprezentowała zachowania nabywców, wybranych artykułów żywnościowych, różniących się między sobą poziomem dochodów, stopniem wykształcenia oraz wiekiem. Zamierzeniem autorki była próba oceny stopnia wpływu tych cenowych i pozacenowych czynników na decyzje podejmowane przez potencjalnych klientów.

The aim of this article is a presentation the economic and social aspects of food consumption. During the time of polish economy transformation the level of food needs fulfillment could be satisfied with regard to the offer of national and foreign producers, This article shows that the level of food needs fulfillment has been influenced by several determinants as objective as subjective. First of all is strongly influenced by income households situation. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Górska-Warsewicz H. (2000): Konsument na rynku napojów mlecznych. Przemysł Spożywczy nr 5, 32-33.
  2. Górska-Warsewicz H. (2000): Soki, napoje, nektary - preferencje konsumenta. Przemysł Spożywczy nr 6, 45-46.
  3. Górska-Warsewicz H. (2001): Konsument na rynku mrożonek. Przemysł Spożywczy nr 5. 31-32.
  4. Krygier K., Tenderà L. (2000): Żywność funkcjonalna. Przemysł Spożywczy nr 9, 46-47.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu