BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Majewski Janusz
Tytuł
Zmiany jakościowe i sezonowość skupu mleka w Polsce
Quality Changes and Seasonality in Milk Purchase in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 3, s. 117-121, tab., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Produkcja mleka, Jakość mleka
Dairy industry, Milk production, Quality of milk
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Autor przedstawił zmiany, jakie zaszły w jakości skupowanego mleka oraz w sezonowości jego skupu w Polsce na przestrzeni kilku ostatnich lat. Zdaniem autora, na podstawie dostępnych analiz, jakość skupowanego mleka wyraźnie się poprawiła.

Paper present seasonality of milk purchase and milk quality in Poland. Analysis show that milk quality is (ting better. Seasonality of milk purchase has decreasing tendency. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Białek J. Kupczyk A. (2002): Wybrane zagadnienia z jakości i produkcji mleka surowego w Polsce. Przegląd Hodowlany, nr 2, 8-11.
  2. Janicki A. (1996): Jakość i skład mleka surowego a wymagania i przydatność przetwórcza mleka. [W:] Zasady pozyskiwania mleka wysokiej jakości a potrzeby przetwórstwa mleka. Red. Krajewski K. Fundacja Spółdzielczości Wiejskiej, Warszawa, 55-63.
  3. Juszczyk S. (2001): Sezonowość skupu w racjonalnej gospodarce mleczarskiej. Przegląd Mleczarski, nr 5, 202-205.
  4. Kupczyk A. (2001): Problemy z jakością w Polsce. Plon, nr 25, 5.
  5. Litwińczuk A. (2001): Produkcja i jakość mleka towarowego w regionie środkowowschodniej Polski. Przegląd Mleczarski, nr 6, 258-259.
  6. Nowakowski S. (1999): Jakość mleka surowego i organizacja skupu mleka w spółdzielniach mleczarskich w 1998 r. Przemysł Spożywczy nr 12, 22, 24-25, 38.
  7. Rocznik Statystyczny RP 2001, GUS.
  8. Rynek Mleka, Stan i Perspektywy nr 17, 21, IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.
  9. Skomiał J., Konopko W. (1999): Czynniki wpływające na jakość mleka. Wieś Jutra, nr 7/8, 20-21.
  10. Zalewski A. (2000): Gospodarka mleczarska a rynek. IERiGŻ, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu