- Autor
- Mroczek Robert
- Tytuł
- System powiązań między producentami a zakładami przetwórczymi na rynku żywca wieprzowego
System Links between Livestock Producers and Meat Processors on Pork Market - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 3, s. 136-140, tab., rys., bibliogr. 7 poz.
- Słowa kluczowe
- Przemysł mięsny, Mięso wieprzowe, Kooperacja pionowa
Meat industry, Pork meat, Vertical cooperation - Uwagi
- synopsis, summ.
- Abstrakt
- Producenci żywca wieprzowego oraz zakłady branży mięsnej są zasadniczymi ogniwami rynku mięsnego w Polsce. Autor skupił uwagę na przedstawieniu zależności pomiędzy producentami żywca wieprzowego a zakładami przetwórstwa mięsnego oraz na przedstawieniu form zaopatrzenia badanych zakładów mięsnych w żywiec wieprzowy. W ostatnim rozdziale autor scharakteryzował sposoby sprzedaży żywca wieprzowego w badanych gospodarstwach domowych.
There were rather causal linkages based upon sale/buy deals between the farmers and the entities purchasing swine livestock, without additional rights and obligations for both parties as it is the case of contracted production system. Integrated spheres of livestock production and slaughters through concluded contrasts restricts production risk. Well organized raw material basis gives advantage for a processor over competitors and moreover better confidence so as to the origin of bought animals. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Białasiewicz M. (2001): Działania na ostatnią chwilę... Boss-Rolnictwo nr 46, 20.
- Gabara W. (1995): Encyklopedia Biznesu, Tom 1. Fundacja Innowacja, Warszawa, 446.
- GUS (1987): Wyniki spisu rolniczego 19986 r. chów zwierząt gospodarskich oraz niektóre środki produkcji w indywidualnych gospodarstwach rolnych, Warszawa, 34-36.
- GUS (1997): Powszechny spis rolny 1996 r. Zwierzęta gospodarskie, Warszawa, 102, 110.
- GUS (2001): Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2000 r., Warszawa, LIV.
- Małysz J. (1998): Encyklopedia Agrobiznesu. Fundacja Innowacja, Warszawa, 387.
- Piwowar J. (1996): System integracji rolnictwa z przemysłem spożywczym w Polsce. ZPPR, Radom, 17, 123
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol