BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pepliński Benedykt, Majchrzycki Dariusz
Tytuł
Dopłaty do ceny żywca wieprzowego jako instrument integracji pionowej
Extra Prices of Purchase of Pork Slaughter Animals as a Instrument of Vertical Integration
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 3, s. 146-150, rys., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Rynek mięsny, Przemysł mięsny, Mięso wieprzowe, Dopłaty dla rolnictwa, Badania ankietowe
Meat market, Meat industry, Pork meat, Payments for agricultural, Questionnaire survey
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Autorzy przedstawili wyniki badań przeprowadzonych w zakładach mięsnych, powstałych po 1989 roku, w zakresie rodzajów i wartości stosowanych dopłat za dostarczony żywiec wieprzowy (m.in. dopłaty za mięsność, ogólną ilość dostarczonego w ciągu roku żywca wieprzowego, członkostwo w grupie producenckiej). Badania przeprowadzone zostały w latach 1990, 1994, 1998-2001, na terenie województwa wielkopolskiego .

The article presented results of researches in slaughterhouse which has risen after year 1989. The paper showed the system of additional charges dependent factors for delivering pigs. Number and sorts of using extra charges in value and in comparison to basic price were investigated. The extra charges dependent of pigs ' fleshiness was showed too. The researches showed growing importance of extra charge of pigs' fleshiness and falling importance extra charge for less fattened pig. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Barska A. (2001): Strategia produktu w przedsiębiorstwie przetwórstwa mięsnego. Ekonomika i Organizacja Przemysłu nr 5, s. 63-64.
  2. Baum R., Majchrzycki D. (2000): Kierunki rozwoju rolnictwa w perspektywie przystąpienia do Unii Europejskiej Materiały konferencyjne. Agrobiznes a rozwój wsi i rolnictwa w warunkach przygotowań do przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Lądek Zdrój 11-13 lipca 2000. Wyd. AE Wrocław str. 10.
  3. Jurczyk P. (1997): Kształtowanie strategii przedsiębiorstwa. Praca dyplomowa Kat. Ogólnych Problemów Zarządzania UMK w Toruniu str. 18.
  4. Kulisiewicz J., Więcek J. (2000): Program produkcji mięsa wysokiej jakości. Wieś Jutra nr 8, s. 9-11.
  5. Lisiak D., Borzuta K. (2001): Wyniki monitoringu mięsności w okresie ostatnich trzech lat. Trzoda chlewna nr 1,3.25.
  6. Morkis G. (2000): Powiązania integracyjne przemysłu spożywczego z gospodarstwami i przedsiębiorstwami rolnymi. SERIA Zamość 2000 t. 2, z. 3, s. 41.
  7. Stańko S., Kossakowska J. (2000): Rynek mięsa wieprzowego w Polsce na tle UE. Wieś Jutra nr 8, s. 8.
  8. BOSS Rolnictwo 20.10.2000 Liberalizacja w handlu z Unią - Wreszcie są konkrety s. 11-14.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu