BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Toruński Janusz
Tytuł
Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu piekarskiego
The Influence of the Agri-Food Industry on Environment in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 3, s. 200-204, bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Wzrost ekologicznie zrównoważony, Przemysł spożywczy, Piekarnictwo, Ochrona środowiska
Environmentally sustainable growth, Food industry, Bakery, Environmental protection
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Integracja Polski z Unią Europejską wiąże się z dostosowaniem przemysłu rolno-spożywczego do określonych wymogów w zakresie prawnym, związanym z ochroną środowiska naturalnego. Autor przedstawił oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko. Szczególną uwagę poświęcił prognozom ochrony środowiska w przemyśle piekarniczym.

The aim of this study is an analysis of influence of the agri -food industry on environment in Poland. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 14 lipca 1998 r. w sprawie określenia rodzajów inwestycji szczególnie szkodliwych dla środowiska i zdrowia ludzi albo mogących pogorszyć stan środowiska oraz wymagań, jakim powinny odpowiadać oceny oddziaływania na środowisko tych inwestycji (Dz. U. Nr 94 poz. 589).
  2. Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 24.12.1997 r.
  3. Rozporządzenie MPŚZNiL z dnia 8 .09.1998 r. w sprawie wprowadzania do powietrza substancji zanieczyszczających z procesów technologicznych i operacji technicznych (Dz.U. Nr 121 poz. 793).
  4. Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (Dz.U. 2001. 62.627 z dnia 20 czerwca 2001 r.)
  5. Ustawa o odpadach z 2001 r. Dz. U. Nr 62 poz. 628.
  6. Karaczun Z., Indeka L. (1999): Ochrona środowiska. Warszawa, 477-480.
  7. Kubicki M. (1998): Ochrona środowiska w przemyśle cukrowniczym. Wyd. FAPA, Warszawa.
  8. Materiały szkoleniowe (2000): Ochrona środowiska w krajach Unii Europejskiej i wymogi polskich przepisów w branży piekarsko-ciastkarskiej. Warszawa.
  9. Poskrobko B. (1992): Ochrona środowiska. Poradnik dla gmin. Białystok, 29-30.
  10. Sznajder M. (2000): Rola przemysłu spożywczego w zrównoważonym rozwoju terenów wiejskich. Problemy integracji rolnictwa Nr 4.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu