- Autor
- Toruński Janusz
- Tytuł
- Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu piekarskiego
The Influence of the Agri-Food Industry on Environment in Poland - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 3, s. 200-204, bibliogr. 10 poz.
- Słowa kluczowe
- Wzrost ekologicznie zrównoważony, Przemysł spożywczy, Piekarnictwo, Ochrona środowiska
Environmentally sustainable growth, Food industry, Bakery, Environmental protection - Uwagi
- synopsis, summ.
- Abstrakt
- Integracja Polski z Unią Europejską wiąże się z dostosowaniem przemysłu rolno-spożywczego do określonych wymogów w zakresie prawnym, związanym z ochroną środowiska naturalnego. Autor przedstawił oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko. Szczególną uwagę poświęcił prognozom ochrony środowiska w przemyśle piekarniczym.
The aim of this study is an analysis of influence of the agri -food industry on environment in Poland. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 14 lipca 1998 r. w sprawie określenia rodzajów inwestycji szczególnie szkodliwych dla środowiska i zdrowia ludzi albo mogących pogorszyć stan środowiska oraz wymagań, jakim powinny odpowiadać oceny oddziaływania na środowisko tych inwestycji (Dz. U. Nr 94 poz. 589).
- Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 24.12.1997 r.
- Rozporządzenie MPŚZNiL z dnia 8 .09.1998 r. w sprawie wprowadzania do powietrza substancji zanieczyszczających z procesów technologicznych i operacji technicznych (Dz.U. Nr 121 poz. 793).
- Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (Dz.U. 2001. 62.627 z dnia 20 czerwca 2001 r.)
- Ustawa o odpadach z 2001 r. Dz. U. Nr 62 poz. 628.
- Karaczun Z., Indeka L. (1999): Ochrona środowiska. Warszawa, 477-480.
- Kubicki M. (1998): Ochrona środowiska w przemyśle cukrowniczym. Wyd. FAPA, Warszawa.
- Materiały szkoleniowe (2000): Ochrona środowiska w krajach Unii Europejskiej i wymogi polskich przepisów w branży piekarsko-ciastkarskiej. Warszawa.
- Poskrobko B. (1992): Ochrona środowiska. Poradnik dla gmin. Białystok, 29-30.
- Sznajder M. (2000): Rola przemysłu spożywczego w zrównoważonym rozwoju terenów wiejskich. Problemy integracji rolnictwa Nr 4.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol