BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Tul-Krzyszczuk Agnieszka
Tytuł
Instrumenty i mechanizmy stosowane w Unii Europejskiej i w Polsce na rynku mięsa wołowego i cielęcego
The Instruments and Mechanisms Used in the Europe Union and Poland on the Beef and Veal Market
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 3, s. 210-215, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Rynek mięsny, Mięso wołowe, Dyrektywy WE, Mięso cielęce
Meat market, Beef meat, EC directives, Veal
Uwagi
synopsis, summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Autorka przeanalizowała wybrane instrumenty i mechanizmy stosowane w Unii Europejskiej na rynku mięsa wołowego i cielęcego. Opracowała, na podstawie rozporządzeń i dyrektyw Rady i Komisji Europejskiej, wymagane informacje dotyczące tego rynku z zakresu produkcji, cen, interwencji, wsparcia bezpośredniego (system premiowy) oraz handlu zagranicznego, a także częstotliwość z jaką należy przesyłać je do Komisji. Na zakończenie autorka przedstawiła dotychczasowe regulacje obowiązujące w tej branży w Polsce.

The beef and veal market in the European Union belong to Common Agricultural Policy since 1962. CAP including animals, meat and meat products, offal, fats and hides. The aim of project is analyse of all instruments (regulations, directives) and mechanisms used in the UE on this market and present regulations used so far in Poland. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Dybowski G. (1996): Wspólna organizacja rynku mięsnego w Unii Europejskiej. Problemy integracji rolnictwa, Biuletyn Informacyjny FAPA, 4/96, Warszawa, 21-31.
  2. Urban R., Wigier M. (2000): Analizy Rynkowe - mięso wołowe. Projekt Phare PL9704-01-13, Komponent A, Warszawa.
  3. Tul A. (2000): Wymogi KE z zakresu informacji dotyczących rynku wołowiny i cielęciny oraz źródła ich pozyskiwania w Polsce. Seminarium z ramach komponentu Ć "Koncepcja systemu informacji rolniczej na potrzeby WPR", Projekt Phare PL9704/01/13. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa, 13 Listopada 2000.
  4. Rozporządzenia UE dotyczące rynku mięsa wołowego nr: 1964/82, 1208/81, 1186/90, 1445/95, 295/96, 936/97, 2326/1997, 2705/98, 132/98, 2342/1999, 800/1999, 1760/2000, 562/2000, 1596/2000, 907/2000 i dyrektywy UE: 93/24 i 97/77 oraz decyzje: 94/433, 2000/34
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu