- Autor
- Komorowska Dorota
- Tytuł
- Ekonomika produkcji owczarskiej w Polsce
Economics of Sheep-Farming Production in Poland - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 4, s. 85-89, tab., rys., bibliogr. 5 poz.
- Słowa kluczowe
- Rachunek ekonomiczny produkcji, Rynek mięsny, Mięso jagnięce
Economic calculation of production, Meat market, Lamb - Uwagi
- synopsis, summ.
- Abstrakt
- Autorka przedstawiła sytuację ekonomiczną produkcji owczarskiej w Polsce. Lata 90-te, to drastyczny spadek pogłowia owiec w konsekwencji importu tańszej wełny z Australii, a także spadek cen w eksporcie żywca baraniego na rynek krajów Unii Europejskiej.
The article shows the economic situation of the sheep-farming production in Poland. In the 90 - tieth hove been noted a considerable decrease of sheep population. The case of that changes was imports of cheaper wall from Australia, as well as decrease of exports prices of sheep for slaughter to the EU market. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Borys B. (1995): Ekonomiczne uwarunkowania produkcji żywca jagniącego. Intensywna produkcja jagniąt. Instytut Zootechniki, Kraków, 121-136.
- Trzybińska D. (1997): Wpływ roku doświadczenia, pici oraz typu urodzenia jagniąt na ich tempo wzrostu i wartość mięsną. Ann. Warsaw Agricult. Univ.- SGGW, Anim. Sci. nr 33. SGGW, Warszawa, 99-103.
- Trzybińska D. (1997): Ekonomiczne uwarunkowania produkcji owczarskiej w Polsce. Przegląd Hodowlany 6. PTZ, Warszawa, 12-14.
- Trzybińska D. (1998): Charakterystyka rynku mięsa w Polsce. Przegląd Hodowlany 12. PTZ, Warszawa, 1-3.
- Trzybińska D. (2000): Rynek baraniny. [W:] Strategiczne opcje dla Polskiego Sektora Agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa, 552-563.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol