BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Nowacki Wojciech
Tytuł
Problemy w technologii produkcji ziemniaków jadalnych w indywidualnych specjalistycznych gospodarstwach rolnych
Problems in Technology of Potato Production in Private Specialised Farms
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 4, s. 118-122, tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja rolna, Ziemniaki, Efektywność produkcji, Technologia produkcji żywności
Agricultural production, Potatoes, Production effectiveness, Food production technology
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Autor scharakteryzował gospodarstwa specjalizujące się w produkcji ziemniaka jadalnego, czyli wyposażenie w maszyny, stopień chemizacji, formy przechowywania i sprzedaży. Badaniami objęto 400 gospodarstw, które uprawiają ich ponad 1ha, woj. mazowieckiego, lubelskiego, warmińsko-mazurskiego i łódzkiego

In 90s potato acreage decreased by about 35%. Importance of this plant in agriculture is still significant. About 80% of farms grow potatoes. Overall potato share in the crop rotation has amounted to 10% yet. Most of farms produce potatoes for direct consumption (self-consumption, feed, seeds) by using low-expenditure technology. Farms producing potatoes for sale use mid-expenditure technology. In this study farms specialised in table potato production were characterised (equipment, chemisation rate, storage and sale methods, grading and prepacking costs). (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Kierończyk A., Smólski Z. (2001); Stan aktualny i perspektywy rozwoju przemysłu ziemniaczanego w Polsce. Mat. Ogólnopolskiego Forum Producentów, Dystrybutorów i Przetwórców Ziemniaka. Jadwisin-Brwinów, 2001, 34-42.
  2. Materiały CIIN (2001): Wyniki oceny polowej plantacji sadzeniaków. Warszawa.
  3. Nowacki W. (2001): Strukturalne i regionalne zmiany w produkcji i rynku ziemniaka w Polsce. Mat. Ogólnopolskiego Forum Producentów, Dystrybutorów i Przetwórców Ziemniaka. Jadwisin-Brwinów, 2001, 3-16.
  4. Nowacki W. (2001): Specjalizacja regionalna w uprawie ziemniaka w Polsce na tle potrzeb rynku. Pamiętnik Puławski, 341-347.
  5. Nowacki W. (2000): Uwarunkowania strukturalno-ekonomiczne i rynkowe produkcji i przechowalnictwa ziemniaka jadalnego w Polsce. Biuletyn IHAR, nr 213, 5-17.
  6. Praca zbiorowa pod red. J. Chotkowskiego (1997): Produkcja ziemniaków. Technologia-Ekonomika-Marketing. Wyd. II, Bonin, s. 352.
  7. Praca zbiorowa pod red. J. Lewandowskiego (2000): Regionalne zróżnicowanie technologii i produkcji ziemniaków w Polsce. Warszawa, s. 318.
  8. Rocznik Statystyczny GUS (1992).
  9. Rocznik Statystyczny Rolnictwa (2001).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu