- Autor
- Popiołek Wanda, Kuczyńska Marianna
- Tytuł
- Efektywność nakładów energetycznych wybranych działalności produkcji rolniczej
Energetic Input Effectiveness of Chosen Agricultural Production Activities - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 4, s. 136-140, tab., bibliogr. 6 poz.
- Słowa kluczowe
- Energochłonność gospodarki, Produkcja rolna, Produkcja roślinna, Hodowla drobiu
Energy consumption in the economy, Agricultural production, Crop production, Poultry farming - Uwagi
- synopsis, summ.
- Abstrakt
- Autorki przeprowadziły ocenę sprawności energetycznej w ramach trzech działalności rolniczych: produkcji buraków cukrowych i ziemniaków oraz chowu brojlerów kurzych.
The purpose of the study energetic input effectiveness of chosen agricultural production activities like sugar beet - basic raw material for the processing industry, potato - a product with multiple uses in farms and in national economy, and broiler chickens, whose meat - due to its various values - is demanded on the market. A positive energetic balance is significant feature of plant products, while in fattening slaughter chicken the index of energetic efficiency is only 0,09. Differentiated structures of the types of energetic outlays for plant production and broiler chicken breeding were observed. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Kuczyńska M. (1998/1999): Efektywność energetyczna produkcji ziemniaków w wybranych gospodarstwach indywidualnych. Annales Universitalis Mariae Curie-Skłodowska, vol. XXXII/XXXIII, Sectio H, Lublin, 141 - 149.
- Kunachowicz H., Nadolna J., Iwanów K., Przygoda B. (1998): Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie, PZWL, Warszawa.
- Orliński J. (1986): Analizy energochłonności skumulowanej w gospodarstwach indywidualnych. Roczniki Nauk Rolniczych t. 77-C-3.
- Popiołek W. (1995/1996): Rachunek nakładów energetycznych w tuczu brojlerów kurzych. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, vol. XXIX/XXX, Sectio H, Lublin, 425 - 433.
- Sala A. (1993): Zmniejszanie energochłonności. MCNEMT, Radom.
- Wójcicki Z. (1981): Energochłonność produkcji rolniczej. Roczniki Nauk Rolniczych, t. 75-C-l.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol