BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szymańska Elżbieta
Tytuł
Ocena racjonalności zmiany sposobu żywienia tuczników
The Estimate of Rationality Change the Methods Feeds of Porks
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 4, s. 161-165, tab., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Mięso wieprzowe, Model żywienia, Hodowla zwierząt, Ocena opłacalności produkcji
Pork meat, Feeding model, Animal husbandry, Estimation of profitability production
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Autorka podjęła badania na oceną opłacalności różnych sposobów żywienia tuczników. W tym celu sporządziła kalkulacje kosztów stosowania pasz własnych oraz pochodzących z zakupu, w tuczu tuczników od 30 do 110 kg o średnim przyroście dziennym 700 g. Na zakończenie podała wnioski z przeprowadzonych analiz.

The aim of study was to estimate of profitability different methods feeds of porks. From calculation it appears that the costs of production pork depend to kind of feeding stuffs. In 2000 year the lowest costs of fattening occurred to employ the silage of maize (114,3 zł), and the highest when to pastured potatoes (244,2 zł). Feeding stuffs extraction from own production are not always cheapest, but often compose by-product market output and its use only as feeding stuffs for animals. In Poland in ninetieths followed changes from potatoes fattening on cereals fattening, but we still have a big problem with low fleshiness of porkers. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Blicharski T., Ostrowski A. (1998): Poubojowa klasyfikacja tusz wieprzowych. Wieś Jutra, nr l (1).
  2. Grudniewska B. i in. (1998): Żywienie trzody chlewnej. Wyd. ART, Olsztyn.
  3. Krzyżewski J., Reklewski Z. (1997): Chów i hodowla zwierząt gospodarskich. Fundacja "Rozwój SGGW", Warszawa.
  4. Normy żywienia świń, 1993.
  5. Okularczyk i in. (1996): Czynniki struktury kosztów produkcji zwierzęcej w warunkach polskich. [W:] Możliwości obniżenia kosztów produkcji zwierzęcej. Balice.
  6. Skomiał J. (1998): Podstawy żywienia świń, racjonalne wykorzystanie pasz. Wieś Jutra, nr l (1).
  7. Wyniki rachunkowości rolnej gospodarstw indywidualnych 2000. IERiGŻ, 2001.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu