- Autor
- Gołębiewska Barbara
- Tytuł
- Zmiany towarowości produktów roślinnych w Polsce w latach 1990-2001
The Change in Level of Plant Production Sale in Poland in 1990-2001 - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 1, s. 52-57, bibliogr. 4 poz.
- Słowa kluczowe
- Rolnictwo, Produkcja roślinna
Agriculture, Crop production - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Przedstawiono zmiany towarowości głównych produktów roślinnych w latach 90. Stwierdzono, iż niską towarowością charakteryzowały się ziemniaki, jak również zboża (mieszanka zbożowa, pszenżyto, owies, jęczmień, żyto), ale niski był również poziom towarowości pszenicy, głównego zboża towarowego. (oryg. streszcz.)
The article discusses changes in share of crop output placed in the market for main agriculture crops in Poland during the period 1990-2001. For industrial crops marketed pro-auction reached 100%, similarly as in production of vegetables and fruits. For other crops share of production sold on the market was low and varying depend of many different factors. Very low share of market production was observed for such crops as potato, fodder grains, slightly higher for consumption wheat. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Klepacki B. i in. (2001): Procesy dostosowawcze produkcji roślinnej w Polsce w kontekście integracji z Unią Europejską. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa.
- Lewandowski J. i in. (2000): Regionalne zróżnicowanie technologii i produkcji ziemniaków w Polsce. Wyd. PUHP Sanpollac Sp. z o.o., Warszawa.
- Ochal M. (2001): Produkcja ogrodnicza - poziom i uwarunkowania rozwoju. [W:] Procesy dostosowawcze produkcji roślinnej w Polsce w kontekście integracji z Unią Europejską. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa.
- Roczniki Statystyczne GUS 1991-2002, Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol