- Autor
- Łowicka Anna
- Tytuł
- Przystosowanie przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego do nowych warunków gospodarczych
The Food Industry to New Economic Situation Adjustment - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 5, s. 105-112, tab., rys., bibliogr. 3 poz.
- Słowa kluczowe
- Zarządzanie zmianami, Przemysł spożywczy, Przemysł przetwórstwa rolnego, Wynik finansowy, Gospodarka rynkowa
Change management, Food industry, Agricultural processing industry, Financial performance, Market economy - Uwagi
- synopsis, summ.
- Firma/Organizacja
- Cukrownia Częstocice, Cukrownia Włostów, Ceman Zakład Produkcji Piekarniczej, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Opatów, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Sandomierz, Jedność Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Wójcza, Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Markuz, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Chmielnik, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa
, , , , , , , , - Abstrakt
- Autorka przedstawiła problemy przystosowania przedsiębiorstw rolno-spożywczych do zmian w okresie wprowadzania gospodarki rynkowej. Przeanalizowała sytuację oraz działania podjęte przez dziewięć przedsiębiorstw w województwie świętokrzyskim.
In the paper the mine problems of adjustment the food industry sector have been presented, especially in time of polish economy transformation. The situation and reaction in nine enterprises located in Świętokrzyskie region have been analysed. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Klepacki В., Łowicka A. (2001): Zachowania przedsiębiorstw agrobiznesu wobec wyzwań gospodarki rynkowej, Roczniki Naukowe SERIA, t. III, Z. 5.
- Woś A. (1998): Rolnictwo polskie w okresie transformacji systemowej (1989-1997). IERiGŻ, Warszawa.
- Wróbel S. (1998): Polska w procesie przeobrażeń ustrojowych. Wyd. Śląsk, Katowice.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol