BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mirończuk Agata
Tytuł
Specyfika przedsiębiorstwa w gospodarce żywnościowej
Specificity of Agribusiness Enterprises
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 1, s. 156-160, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarka żywnościowa, Przedsiębiorstwo, Rozwój przedsiębiorstwa
Food economy, Enterprises, Enterprise development
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Efektem transformacji gospodarczej jest dynamiczny rozwój przedsiębiorstw, zwłaszcza małych i średnich. Przedsiębiorstwa te, podobnie jak w krajach Unii Europejskiej, zaczynają odgrywać kluczową rolę w gospodarce narodowej; z jednej strony stanowią ważne źródło wzrostu gospodarczego, z drugiej zaś czynnik ograniczenia bezrobocia. (oryg. streszcz.)

Kilter in national economy, in this enterprises in food sector stimulates many factors also. They co origination it both individual factors (personality), as connected from influence social groups also, and also factors about character social -economic. In present limes, enterprise has to be to characterize with many attributes to make a success on market. The reference of success be dependent on in considerable degree from undertaking the enterprising workings and actuation of mechanisms, which will cause the desirable behaviors of enterprise. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Białoń L. (1999): Przedsiębiorstwo. [W:] Makro i mikroekonomia, pod red. S. Marciniaka. PWN, Warszawa, s. 224.
  2. Gruszecki T. (1989): Przedsiębiorstwo jako kategoria ekonomiczna. [W:] Teoria i praktyka przemian gospodarczych. Praca zbiorowa pod red. T. Jakóbika. Wrocław, Ossolineum, s. 125-126.
  3. Lichtarski J. (red.) (1997): Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Wyd. Akademii Ekonomicznej im. O. Langego we Wrocławiu, Wroctaw, s. 32-39.
  4. Maksimczuk A. (1999): Transformacja systemowa a problemy efektywności. Wydawnictwo Ecoperspektywa, Mińsk, s. 54.
  5. Marciniak S. (red.) (1999): Makro i mikroekonomia. Podstawowe problemy. PWN, Warszawa, s. 221.
  6. Norek E. (1997): Przedsiębiorstwo jako podmiot obrotu gospodarczego. PWN, Warszawa, s. 19.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu