BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szczepaniak Iwona, Wigier Marek
Tytuł
Aktywność innowacyjna małych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
Innovative Activities of Small Enterprises of Food Industry
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 5, s. 166-171, tab., bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Innowacyjność przedsiębiorstw, Przemysł spożywczy, Małe i średnie przedsiębiorstwa, Skłonność do innowacji
Enterprise innovation, Food industry, Small business, Tendency to innovation
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Opracowanie dotyczyło działalności innowacyjnej małych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że przedsiębiorstwa te przeznaczały za mało środków finansowych na działalność innowacyjną i pomimo wprowadzanych nowych technologii oraz zmian organizacyjnych, innowacje te miały charakter nieskomplikowanych modyfikacji. W polskim przemyśle spożywczym występują spore opóźnienia strukturalne i innowacyjne. W nowych warunkach rynkowych i w obliczu integracji z UE, zwłaszcza małe przedsiębiorstwa, powinny zmniejszać istniejące opóźnienia techniczno-technologiczne i marketingowe.

The development of innovative activities is considered as a basic factor of the improvement in competitiveness of Polish food industry. 3-time increase of the expenditure on innovative activities (mainly on the modernisation of production lines) was observed in the 90s. Despite of undergoing changes the share of new and modernised products in sales of food industry is low and not exceeds 15%. Small enterprises allocated much less funds for innovative activities. In fact they introduced new products, technological processes and organizational changes, but these innovations were rather conducted in a form of not complicated modifications or even simple imitations. The possibilities of such "non-cost" implementations of small innovations resulted from a low-demanding market. However this period has already gone to the past and further development or subsistence of small interprises would rely upon the change of their strategies for firmly pro-innovative ones. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Niedbalska G., Wiszniewski W. (1998): Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłowych w latach 1994-1996. Studia i Analizy Statystyczne, GUS, Warszawa.
  2. Szczepaniak L, Wigier M. (2002): Aktywność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w okresie transformacji. Przemysł Spożywczy nr 2.
  3. Urban R. (red.) (2001): Polski przemysł żywnościowy. Raport 2001. PFPŻ, Warszawa;
  4. Wiszniewski W. (1999): Innowacyjność polskich przedsiębiorstw przemysłowych. Instytut Organizacji i Zarządzania "ORGMASZ", Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu