BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wyszkowska Zofia
Tytuł
Prywatyzacja pracownicza jako forma przekształceń własnościowych w rolnictwie
The Partnership of Workers as a Form of the Change of Ownership in Agriculture
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 5, s. 209-213, tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Prywatyzacja rolnictwa, Przekształcenia własnościowe, Spółki pracownicze
Agriculture, Privatization of agriculture, Ownership transformations, Employee company
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Autorka podjęła temat prywatyzacji pracowniczej ze szczególnym uwzględnieniem prywatyzacji w rolnictwie. Analiza objęła pięć spółek pracowniczych, prowadzących produkcję roślinną i zwierzęcą, działających na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Analiza danych pozwoliła stwierdzić, że przedsiębiorstwa corocznie uzyskują dobre wyniki produkcyjne i ekonomiczne, a wybrana droga prywatyzacji była prawidłowa.

The aim of this work was to introduce the problem of the partnership of workers which provides for the privatisation in agriculture. The analysis includes five partnerships of workers from the Kujawsko-Pomorskie province which lead the production of crops and animals. The analysis of data showed that those partnerships of workers got good results in production and economy every year. It is believed that this selected way of privatisation of national businesses was correct. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Dynamika przekształceń własnościowych. (2000): MSP. Nr 46, Warszawa, s. 11 i 51.
  2. Fajerka A. (1999): Polityka ekonomiczna. Wydawnictwo Ekonomiczne. Kraków, s. 29.
  3. Gilejko L. (1995): Partycypacja i akcjonariat pracowniczy w Polsce. PAN. Warszawa, s. 153.
  4. Jędruchniewicz A. (2001): Przyczyny restrukturyzacji przedsiębiorstw spożywczych. SERiA Roczniki Naukowe, tom III, zeszyt 5, Warszawa - Poznań - Białystok, s. 47-51.
  5. Mączyńska E. (2001): Restrukturyzacja przedsiębiorstw w procesie transformacji gospodarki polskiej. INE PAN. Warszawa, s. 12-18.
  6. Obłój K. (1999): Prywatyzacja, polityka, rynek. Przegląd Organizacji, Warszawa, s. 5.
  7. Savas E., S. (1992): Prywatyzacja, klucz do lepszego zarządzania. PWE, Warszawa.s. 342.
  8. Surdykowska S. (1997): Prywatyzacja. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, s. 21.
  9. Wyszkowska Z. (1983): Zmienność załóg w państwowych gospodarstwach rolnych województwa bydgoskiego. SGGW, Warszawa, s. 67.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu