BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kozina Andrzej (Wydział Gospodarki i Administracji Publicznej)
Tytuł
System oceny efektywności negocjacji gospodarczych
A System for Evaluating the Effectiveness of Business Negotiations
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2004, nr 652, s. 121-131, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Negocjacje gospodarcze, Analiza negocjacyjna, Efektywność gospodarowania
Economic negotiations, Negotiation analysis, Business efficiency
Uwagi
summ.
Abstrakt
Zadaniem opracowania jest przedstawienie wieloaspektowego podejścia, tzw. systemu oceny efektywności negocjacji gospodarczych (SOENG). W pracy omówiono jego następujące elementy: model systemu oceny, zasady analizy, kryteria oceny i techniki szczegółowe oceny.

The subject of this article is the evaluation (analysis) of business negotiations at their fundamental, concluding phase. The literature on this subject does not yet offer a comprehensive and cohesive conceptual methodology, but rather just a set of partial solutions. This applies, in particular, to difficult and complex measures that encompass many issues and typically involve significant risk, such as negotiations on the purchase/sale of an enterprise, mergers and acquisitions, as well as complex commercial, loan or leasing transactions, etc. Therefore, the goal of this article is to present a multi-aspect approach, termed the System for Evaluating the Effectiveness of Business Negotiations, which encompasses the following elements: an evaluation system model, principles of analysis, evaluation criteria, detailed techniques for analysis. These elements are described in subsequent sections of the article. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp z kampusów bibliotek wchodzących w skład Konsorcjum BazEkon
Bibliografia
Pokaż
  1. Brdulak H., Brdulak J. [2000], Negocjacje handlowe, PWE, Warszawa.
  2. Casse P. [1996], jak negocjować? Zostań negocjatorem w godzinę, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań.
  3. Fowler A. [2001], Jak skutecznie negocjować?, Pwetit, Warszawa.
  4. Hiltrop J.-M., Udall S. [1995], The Essence of Negotiation, Prentice Hall, New York.
  5. Kennedy G. [1998], Negocjator, Studio EMKA, Warszawa..
  6. Piotrowski W. [1990], Jak osiągnąć porozumienie?, „Przegląd Organizacji”, nr 7.
  7. Schoonmaker A. N. [1989], Negotiate to Win. Gaining the Psychological End, Prentice Hall, Englewood Cliffs, New Jersey.
  8. Walker M. A., Harris G. L. [1995], Negotiations. Six Steps to Success, Prentice Hall, New Jersey.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu