BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Woźniak Leszek, Drozd Konrad
Tytuł
Tendencje przemian modelu przedsiębiorczości w agrobiznesie w dobie globalizacji i ekorozwoju
Tendencies of Changes the Model of Enterprise in Agribusiness in the Age of Globalization and Ecodevelopment
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 6, s. 190-194, tab., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Ekorozwój, Przedsiębiorczość, Globalizacja, Agrobiznes
Eco-development, Entrepreneurship, Globalization, Agrobusiness
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Tendencje globalizacji i ekorozwoju otwierają nowe perspektywy, ale zarazem stwarzają wiele problemów w rozwoju agrobiznesu w Polsce. Bardzo poważna krytyka rolnictwa unijnego, załamanie się produkcji zwierzęcej, wskazują na konieczność pilnego wybrania innej drogi rozwoju. Rolnictwo wymaga zmian technologicznych, ale także odmiennych metod zarządzania agrobiznesem. (abstrakt oryginalny)

Tendencies of globalization and ecodevelopment open new possibilities but in the same time create many problems in development of agribusiness in Poland. Considerable criticism of Union Agriculture brake down in growth of animal production, indicate the need of urgent choose of different way of development. Agriculture need technological changes, but also other methods of agribusiness development. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Carley M., Spapens P. (2000): Dzielenie się światem. Wyd. "Instytut na rzecz Ekorozwoju", Białystok-Warszawa.
  2. Komisja Unii Europejskiej "White Paper On Growth, Competitiveness And Employment" (1993): Bruksela, COM (93) 700.
  3. Szwed D. (2001): Lobbing rolniczy w Unii Europejskiej. Mat. Biura Wspierania Lobbingu Ekologicznego. Warszawa.
  4. Wilkin J. (1995): Jaki kapitalizm, jaka Polska? PWN. Warszawa.
  5. Woźniak L. (2000): Gospodarstwo ekologiczne jako przykład przedsiębiorstwa restoratywnego. Roczniki Nauk. SERIA, II, 5, 196-201.
  6. Woźniak L., Dziedzic S. (2001): Wzajemne relacje pomiędzy oddziaływaniem etyki, ekonomii i uwarunkowań ekologicznych a jakością żywności. Roczniki Nauk. SERiA, III, 6, 16-20.
  7. Zgorzelski M. (2002): Hamburgery ze świętej krowy. Szkice o amerykańskiej teorii i praktyce zarządzania. Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  8. Zimniewicz K. (1999): Współczesne koncepcje i metody zarządzania. PWE, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu