BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Skawińska Eulalia
Tytuł
Konkurencyjność przedsiębiorstw przetwórstwa żywnościowego w Polsce w świetle badań empirycznych
The Competitiveness of the Food Processing Industry in Poland in the Light of Empirical Research
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2000, nr 865, s. 228-237
Słowa kluczowe
Konkurencyjność przedsiębiorstwa, Strategia konkurencji, Przemysł przetwórstwa rolnego
Enterprise competitiveness, Competition strategy, Agricultural processing industry
Uwagi
streszcz.;summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest przedstawienie stanu siły konkurencyjnej i strategii konkurowania stosowanych obecnie przez przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce. Podstawę analizy i wnioskowania stanowiły badania przeprowadzone wśród 32 przedsiębiorstw. Kryterium doboru celowego był fakt reprezentowania przez nie konkurencyjności podstawowej zapewniającej tworzenie i podnoszenie wartości użytkowej dla klienta.

The aim of this work was to present the magnitude of competitive power and competitive strategy used by Polish food processing enterprises. An analysis and reasoning were based on questionnaire delivered by 32 producers. Selection was done due to possession of basic competitiveness, which permit creation and increasing of customer added value. (short original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu