BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Błażek Magdalena, Błażek Marian
Tytuł
Jakościowe i ekonomiczne aspekty kształtowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw rolno-spożywczych w Wielkopolsce
Qualitative and Economic Aspects of Forming Competitive Preponderance of Agri-Food Enterprises in Wielkopolska
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 18-23, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Przedsiębiorstwo rolne, Przemysł przetwórstwa rolnego, Przemysł spożywczy, Przewaga konkurencyjna, Zarządzanie jakością, Konkurencyjność przedsiębiorstwa
Agricultural enterprises, Agricultural processing industry, Food industry, Competitive advantage, Quality management, Enterprise competitiveness
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Omówiono systemy zarządzania jakością, zagadnienie kosztów produkcji w procesie kształtowania przewagi konkurencyjnej, efekty wdrożenia systemów zarządzania jakością oraz strategie działań rozwojowych i główne instrumenty konkurowania przedsiębiorstw rolno-spożywczych

Researches proved that the own system of quality assurance and system of organizational structure with responsibility for quality was fundamental important thing in lake a decision about inculcates of quality management system. In forming competitive prepondences the most important procedure of forming individual cost of product are: raw material selection with regard to quality, coordination, control and rationalization of material consumption. In sector assessment there are distinguished: companies of fruit-and-vegetable processing and companies of frozen food and ice-cream production which have longer term o/ISO certificate also with bigger product innovation and growing rae of invest. The most important compete instruments for contactors in 2001-2002 are: low cost of individual product, profundity of products transformation, positive portrait of company and company mark. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Błażek M. (1996): Polski agrobiznes w świetle dostosowania rolnictwa polskiego do rynku Unii Europejskiej. [W:] Agrobiznes w aspekcie prognozowania zjawisk gospodarczych w regionie. Wyd. AR, Szczecin.
  2. Haffer (2002): Systemy zarządzania jakością w budowaniu przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw. Wyd. UMK, Toruń.
  3. Lichtarski J. (1999): Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Wyd. AE, Wrocław.
  4. Porter M.E. (1990): The Competitive Advantages of Nations. The Free Press, New York.
  5. Stankiewicz M. (1999): Budowanie potencjału konkurencyjności przedsiębiorstwa. TNOiK, Toruń.
  6. Zalewski R. (2002): Zarządzanie jakością w produkcji żywności. Wyd, AE, Poznań.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu