BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Grębowiec Mariusz
Tytuł
Jakość w polskich przedsiębiorstwach rolno-spożywczych - teoria i praktyka
Quality in the Polish Agri-Food Enterprises - Theory and Practice
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 51-55, bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Jakość produktów przemysłowych, Przedsiębiorstwo rolne, Przemysł spożywczy, Jakość produktów rolnych
Quality of industrial products, Agricultural enterprises, Food industry, Quality of agricultural products
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W opracowaniu dużo uwagi poświęcono problemowi wdrażania procesów jakościowych w przedsiębiorstwach przemysłowych, zarówno od strony praktycznej, jak i teoretycznej. Wskazano również jak istotną rolę spełnia zapewnienie jakości w budowaniu przewagi konkurencyjnej, szczególnie w ujęciu sektorowym oraz na podstawowe problemy finansowe z jakimi boryka się większość współczesnych przedsiębiorstw, szczególnie branży rolno-spożywczej. (oryg. streszcz.)

Polish agri-food enterprises has begun already the process of adjusting to the EU quality regulations. The number of such enterprises is still not satisfying. Most of the enterprises will not be able to compete with other enterprises and will not afford for quality regulation application. These are mostly small and medium enterprises that after integration with EU will have to finish their business. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamkiewicz G., Drwiłło C. (2002): Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw. Warszawa.
  2. Bilans korzyści i kosztów przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Prace Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej. Warszawa, 2003, s. 51.
  3. Ćwiek K. (1990): System HACCP - nowa koncepcja zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Przemyśl Spożywczy, nr.7, s.175.
  4. Jedliński M. (2000): Jakość w nowoczesnym zarządzaniu. Szczecin, 2000, s. 9.
  5. Kołożyn-Krajewska D. (2001): Higiena produkcji żywności. Warszawa, s. 40.
  6. Porter M. (1998: Strategia konkurencji, s. 65.
  7. Prozowicz M. (2001): Ekonomiczne determinanty kształtowania jakości wyrobu w przedsiębiorstwie. Szczecin, s. 17-18.
  8. Urbaniak M. (1998): Marketing przemysłowy i zagadnienia jakości. Poznań, s. 100-103.
  9. Webster New Encyklopedie Dictionary, 1994.
  10. Wasilewski L. (1999): Podstawy zarządzania jakością. Warszawa, s. 11-12.
  11. Wasilewski L. (1999): Rozważania o jakości. Warszawa, s. 43-44.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu